10 načinov uporabe deževnice

Zbiranje lastne deževnice v zbiralniku za vodo je odličen način za ohranjanje tega dragocenega vira. Osnovni sistem za zbiranje deževnice zajema deževnico z vaše strehe ali druge površine in jo usmeri v posodo za shranjevanje. Za ta namen vam nudimo različne rešitve, od ležečih, pokončnih in nizkih vkopnih rezervoarjev do prostostoječih, tudi v obliki dekorativnih rezervoarjev za pod žleb.   Sama deževnica je na splošno čista, vendar lahko pobere mikroorganizme, onesnaževala in ostanke, ko pride na vašo streho. Zato sistemi za uporabo deževnice v vašem domu zaradi varnosti pogosto vključujejo filtracijo ali druge obdelave. Zunanji sistemi za zbiranje deževnice ne potrebujejo toliko čiščenja, ker se voda običajno uporablja zunaj. Obstaja veliko različnih načinov uporabe zbrane deževnice, ne glede na to, kateri sistem za zbiranje deževnice imate.

1. Pitje in kuhanje

Deževnica je dejansko lahko zelo kakovostna voda za prehrano ljudi. Je razmeroma čista in ne vsebuje klora ali drugih kemikalij, ki se pogosto uporabljajo za razkuževanje mestne vode iz pipe. Težava se začne, ko se deževnica zbira s streh ali drugih umazanih površin. Deževnico lahko naredite varno za pitje z namestitvijo filtrirnega sistema, prekuhavanjem ali destilacijo vode. Nekateri sistemi lahko tudi neposredno zbirajo čisto deževnico za pitje.

2. Kopanje in pranje perila

Pranje perila predstavlja približno 22 odstotkov porabe vode doma. Prhe zavzamejo 17 odstotkov, kopeli pa 2 odstotka. Če bi za vse to uporabili zbrano deževnico, bi lahko zmanjšali porabo komunalne vode za več kot 40 odstotkov. Odvisno od tega, kako čisto vodo želite za pranje, lahko uporabite obdelano ali neobdelano deževnico.

3. Stranišča na splakovanje

To je še en velik odtok vode. Stranišča porabijo skoraj 27 odstotkov vode v vašem domu. Če želite namesto tega uporabiti zbrano deževnico, se lahko postavi sistem, kjer se v WC kotliček poveže z rezervoarjem za deževnico, kar predstavlja velik prihranek vode iz vodovoda

4. Zalivanje trate, vrtov in sobnih rastlin

Deževnica je naravno zasnovana za zalivanje rastlin in jo lahko preprosto uporabite za notranje in zunanje vrtove. Za ročno zalivanje rastlin lahko uporabite deževnico v zalivalkah. Poljubne rezervoarje za deževnico lahko priključite tudi neposredno na avtomatski namakalni sistem.

 

 

 

 

5. Kompostiranje

Voda je bistvena za pravilno razgradnjo vašega kompostnega kupa. Poskrbite, da boste kompost zalivali s preostalim delom vrta. Nabrana deževnica je dobra tudi za kompostni čaj. Dodatno lahko pospešite razgradnjo komposta tudi z bioencimi v naši ponudbi.

6. Voda za divje živali, domače živali ali živino

Reciklirano deževnico lahko uporabite za ptičje kopeli, korita ali druge posode za obisk prostoživečih živali. Deževnica je običajno varna tudi za hišne ljubljenčke ali živino za pitje ali umivanje, še posebej, če imate metodo za neposredno zbiranje čiste deževnice.

7. Zunanji ribniki in vodni elementi

Deževnico je mogoče filtrirati za uporabo v fontanah ali drugih vodnih objektih s črpalkami, ki bi se lahko zamašile. Sicer pa lahko zunanje ribnike in bazene napolnite s poljubno zbrano deževnico.

Filter za ribnik

 

 

 

 

 

8. Izpiranje zelenjave

Umazana deževnica je odlična za izpiranje zelenjave naravnost z vašega vrta, zlasti korenaste zelenjave. Poskusite napolniti veliko vedro z deževnico, dodajte nekaj korenja, krompirja, pese ali druge trde zelenjave in jih premešajte, da odstranite zemljo.

9. Pranje vozil in opreme

Pranje predmetov na prostem je še ena odlična uporaba neobdelane deževnice. Avtomobili, vrtno orodje, kosilnice, traktorji in celo dovoz in stranice vaše hiše so popolni kandidati.

 

 

 

 

 

 

10. Požarna zaščita

Sistem za zajemanje deževnice z velikim rezervoarjem za shranjevanje vam lahko nudi dodatno zaščito, če živite na območju, ki je nagnjeno k požarom. Prepričajte se, da namestite tudi dobro črpalko, da boste lahko po potrebi hitro dostopali do vode.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.