Zbiralnik deževnice in drugi pripomočki za zalivanje vrtov

V zadnjih letih se soočamo z vse večjimi klimatskimi spremembami, kar posledično pomeni vse bolj neenakomerno razporeditev padavin. Še posebej očitno je to v poletnem času, ko so sušna obdobja vedno daljša, zato velikokrat primanjkuje vode za zalivanje vrtov in trate. Da vam pomanjkanje vode v času brez padavin ne bo več povzročalo preglavic, si priskrbite zbiralnik deževnice in začnite vrt zalivati z deževnico ter sočasno prispevajte tudi k bolj ekološki izrabi vode.

Zbiralnik je lahko prostostoječi ali vkopan v zemljo in je največkrat plastičen ali polietilenski. Za zbiranje deževnice potrebujete primerno površino za zajem deževnice (npr. streha), sprejemnik oz. zbiralnik, črpalko in sistem za obdelavo vode (npr. filter ali napravo za dezinfekcijo vode). Lahko jo ročno uporabite za zalivanje ali pa razvijete lasten namakalni sistem in z različnimi cevmi ter priključki vodo usmerite v različne konce svojega vrta.

Zakaj se odločiti za zbiralnik deževnice?

Danes se vse več ljudi odloča za namestitev zbiralnika deževnice, saj ta zagotavlja samooskrbo z vodo v času sušnih obdobij in neodvisnost od javnega vodovodnega omrežja. Praktičen je tudi na območjih, kjer je dostop do pitne vode omejen, saj zagotavlja lastno zalogo vode. Postavi se lahko v neposredno bližino objekta in zato ne potrebujete več metrov dolgih napeljav, s čimer še dodatno znižate stroške. Zmanjša se poraba pitne vode, kar pozitivno vpliva na okolje in varovanje naravnih virov. Investicija v zbiralnik deževnice se povrne v roku treh do petih let, nato pa v naslednjih letih le še dodatno privarčujete.

Deževnica je odlična za zalivanje domačega vrta

Zalivanje vrtov z deževnico prinaša številne prednosti. Seveda se to najprej pozna na vašem računu za vodo, ki se ob uporabi deževnice močno zniža. Očitno je predvsem v poletnih mesecih, ko je potreba po zalivanju večja, kar običajno pomeni še več zalivanja s pitno vodo iz vodovoda. Pri uporabi deževnice pa pravzaprav skrbite za okolje in s tem tudi zmanjšate onesnaževanje pitne vode.

Deževnica je v primerjavi z vodovodno vodo mehka voda – ne vsebuje soli in drugih mineralov, ki so prisotni v vodovodni vodi. Prav tako ne vsebuje dodatkov in sredstev, ki onemogočajo prenos hranil iz zemlje v vrtnine. Naravna temperatura deževnice, ki jo zajame zbiralnik deževnice, vrtnin ne šokira z mrazom kot vodovodna voda. Je vsestransko uporabna, saj izboljša lepoto vašega cvetličnega ali zelenjavnega vrta ter zagotavlja zdrav habitat za metulje, ptice in druge prostoživeče živali, ki prinašajo korist za rast vaših vrtnin. Uporablja se lahko tudi za namakanje vrta ali trate, saj ne vsebuje škodljivih kemikalij, njen pH je blizu nevtralne vrednosti, kar blagodejno vpliva na rastline in ribnike.

Dodatna oprema za zalivanje vrtov

Za to, da boste lahko čim bolje izkoristili deževnico, ki se je nabrala v zbiralniku, vam priporočamo še nakup dodatne opreme, s katero bo zalivanje še bolj učinkovito:

  • Filter za deževnicose namesti pred zbiralnik deževnice in je namenjen zadrževanju listja, smeti, peska in ostalih nečistoč. Predstavlja prvo stopnjo čiščenja deževnice in poskrbi za ustrezno kvaliteto vode ter učinkovito funkcioniranje celotnega sistema.
  • Črpalka za vodo je uporabna za črpanje deževnice iz zbiralnika za namen namakanja vrta. Primerna je za prečrpavanje ali polnjenje veder z vodo, za oskrbovanje kapljičnih zalivalnikov ali podzemnega zalivalnega sistema in ne potrebuje dodatnega vzdrževanja.
  • Zalivalni sistem je cevni sistem za namakanje vrta ali trate, ki ga lahko priklopite na zbiralnik deževnice, iz katerega črpa vodo in avtomatsko zaliva področje, kjer je nameščen. Voda se dovaja preko priključne doze skozi cevi, v kompletu pa dobite še pokrove za vtičnice za varovanje pred umazanijo in zmrzaljo ter filter, ki preprečuje vdor umazanije. Zalivalni sistem bo poskrbel, da bodo vaši vrtovi s cvetlicami, zelenjavne gredice in zelenice primerno zalite v vsakem letnem času.

Deževnica je v vseh pogledih boljša kot vodovodna voda, zato izkoristite naravne padavine, si omislite zbiralnik deževnice in poskrbite za zdravo rast svojih vrtnin. Tako boste pomagali tudi k ohranjanju okolja in pitne vode ter prihranili pri računu za vodo.