Velikost greznice – kako izbrati pravo?

Greznica. Obvezna je v vseh gospodinjstvih, kjer kanalizacijsko omrežje ni razvito. Velikost greznice je vsekakor pomemben podatek pri njeni izgradnji in vstavitvi, saj s tem zagotovimo njeno najbolj optimalno delovanje. Ker odpadna voda ostane nekaj časa pred čiščenjem, je treba natančno preučiti količino greznice. Na splošno ne sme biti manjši od 3 m³, njena višina pa mora biti večja od 1 m. Pri gradnji morate upoštevati, da je velikost greznice odvisna od števila uporabnikov.

Kako izračunati velikost greznice in kakšna so pravila?

Velikost greznice lahko izračunamo glede na porabo vode v gospodinjstvu. Član gospodinjstva v povprečju dnevno zaužije ali porabi približno 150 litrov vode, kar bi pomenilo, da bo en član v enem mesecu napolnil 4,5 kubičnih metrov. Seveda je to pod pogojem, da ni dobre absorpcije. Sicer se med gradnjo spoštuje pravilo, da so 3 kubični metri predvideni kot najmanjša prostornina za hiše do 5 sob in da se za vsako naslednjo sobo prostornina jame poveča za 1 kubični meter. To pomeni, da mora velikost greznice biti takšna, da se prazni na vsakih 14 dni. Približen izračun za 4-člansko družino je 4 x 150 l na dan X 14 dni. Skupaj to znaša 8,4 m³.

Katero greznico je najbolje izbrati, je odvisno od razmer na lokaciji.

Greznica je najbolj optimalna naprava za organizacijo odlaganja tekočih gospodinjskih odpadkov v kateri koli podeželski hiši. Izbira želene greznice ni vedno odvisna samo od količine odplak, temveč v večji meri od lokalnih okolijskih razmer. Vsaka obstoječa greznica je rezervoar, ki ga lahko razdelimo na dva ali več predelkov.

Delovanje je preprosto, in sicer tako, da kanalizacijske cevi v greznico vstopijo v prvi rezervoar, ta ima vlogo korita. V njej se težke sestavine pogreznejo in kopičijo na dnu. Na površini vode se kopičijo lahke frakcije in maščobe. S pomočjo prelivov ta tekočina vstopi v drugi oddelek, kjer pride do razgradnje organskih snovi ob izpostavljenosti bakterijam. Zadnji postopek omogoča čiščenje vode, tako da se lahko po prehodu skozi filtrirna polja varno odvaja v tla in je popolnoma brez škodljivih snovi in ​​vonjav.

Preden izberete greznico za svojo hišo, morate narediti majhno »domačo nalogo«, ki vam bo dala odgovore na vprašanja, kot so, koliko tekočine na dan odteče iz hiše. Za to morate vedeti število družinskih članov in možnih gostov, ki živijo v gospodinjstvu. Upoštevajte tudi gospodinjske aparate, ki za delovanje uporabljajo vodo. Razmislite o pranju, kolikokrat na dan operete perilo in posodo v pomivalnih strojih, kolikokrat na dan operete posodo, pa tudi tuših in straniščnih kotličkih. Ne pozabite na morebitno podtalnico in lego hiše. Vse to vpliva tudi na velikost greznice.

Ne pozabite na redno praznjenje greznice

Kako pogosto je treba prazniti greznico? To je vprašanje, ki si ga lastniki hiš vedno zastavljajo. Pogostost praznjenja greznic lahko določimo na podlagi več dejavnikov. Najpomembnejši pa so velikost greznice, način uporabe in kraj, kjer se nahaja greznica.

Nekateri lastniki objektov imajo tako imenovano » zlato pravilo«, ki na splošno nima smisla, na primer »praznjenje greznice enkrat letno« ali celo »praznjenje greznice vsaki dve leti«. V nekaterih primerih je priporočljivo, da greznico praznite na vsakih nekaj mesecev.

Greznico je treba izprazniti po potrebi ali pa vsaj pomislite, če je znano, ali bo v določeni sezoni ali delu leta večja uporaba vodnih virov, v primerjavi z lanskim letom, ali pred začetkom sezone, ko je veliko padavin, to zlasti velja v ravnicah. S praznjenjem greznice pred obdobjem večje uporabe ali pred začetkom deževne sezone. Tako se zagotovi več prostora v greznici in lahko se izognete ​​marsikateri neprijetnosti. Praznjenju greznice v slabem vremenu ali celo prelivanje zaradi dotoka večje količine odpadne vode, je vsekakor ena velika nevšečnost, ki se jo da tudi preprečiti. Redno praznjenje greznice in čiščenje greznice je torej pomemben korak, ki lahko podaljšuje njeno funkcionalnost ne glede na velikost greznice.

Še vedno ne veste prave velikosti greznice?

Podjetje Ekohit se ponaša kar s 25-letno tradicijo delovanja in ima vse potrebno strokovno znanje in verjamemo, da boste z njihovimi nasveti našli pravo rešitev. Ponujajo vam kakovostne storitve, ki bodo najbolje ustrezale vašim potrebam. V njihovem podjetju boste našli kakovostne produkte, zato smo prepričani, da je tudi končni produkt kvaliteten. V njihovi ponudbi boste našli čistilne naprave, zbiralnike vode in ostale produkte. Prav tako imajo za vas pripravljene akcije, katerih ne smete prezreti. Podjetje Eko Hit vam nudi najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

1/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.