Tudi čistilne naprave je treba vzdrževati

Čistilna naprava je ključnega pomena za prečiščevanje odpadnih voda, ki jih vsakodnevno proizvedejo gospodinjstva. Svoj namen lahko izpolnjuje le takrat, ko je njeno delovanje brezhibno, zato zahteva strokovno vzdrževanje in večkratno kontrolo. Pogostnost in obseg vzdrževanja sta odvisna od oblike in velikosti naprave. Reden servis je treba opraviti enkrat letno, sicer pa morate skrbeti za pravočasen odvoz mulja, da ne pride do zastajanja ali nabiranja blata in posledično smradu.

Osnovni napotki za vzdrževanje čistilnih naprav

 • Pri vzdrževanju malih čistilnih naprav morate biti pozorni na to, da se ne pojavi nevarnost za okolje pri praznjenju in odvozu odpadnega blata.
 • Čistilna naprava mora funkcionirati neovirano in biti ves čas v brezhibnem stanju in ne sme povzročati trajnih obremenitev okolice zaradi smradu.
 • Že pred vgradnjo naprave morate predvideti možnosti za neškodljivo odstranjevanje blata iz čistilne naprave in zagotoviti primeren dostop za vozilo, ki odvaža blato.
 • Na tri leta morate iz usedalnika odstraniti mulj, kar stori komunalno podjetje, ki ga odpelje v centralno čistilno napravo.
 • Pesek v čistilni napravi je treba zamenjati po dobrem desetletju, lahko pa tudi kasneje, odvisno od tipa čistilne naprave ter načina vzdrževanja oz. praznjenja usedalnika, kjer se zadržuje mulj.

Vzdrževanje za tehnično brezhibnost čistilnih naprav

Za doseganje okoljevarstvenih ciljev je treba redno preverjati tudi tehnično brezhibnost čistilne naprave. Hišna čistilna naprava ima enostavno tehnologijo, edino težavo lahko povzroči velik gibljivi del – elektromotor, če je čistilna naprava nepreverjena, zato poskrbite za redno servisiranje, če opazite kake nepravilnosti v delovanju naprave. Skladno z veljavno zakonodajo morate vsa vzdrževalna dela in opazke o delovanju čistilne naprave vpisovati v obratovalni dnevnik. Priporočljivo je, da enkrat mesečno kontrolirate delovanje naprave, in sicer dovod električne energije na napravo, stanje ključavnic, pokrovov in zračnika. Potrebna je redna kontrola vonja in pregledovanje očiščene vode na iztoku. Pozorni morate biti tudi na delovanje puhala in črpalk, redno pregledovati elektroniko krmilne opreme ter kontrolirati količino aktivnega blata in količino usedlega blata v mehanski stopnji, saj bo le tako čistilna naprava kar najbolje služila svojemu namenu.

Kaj je še pomembno za brezhibno delovanje čistilne naprave?

Z nakupom in vgradnjo čistilne naprave ste storili prvi korak k čistejši okolici in skrbi za naravo, vendar morate tudi po nakupu poskrbeti, da bo čistilna naprava delovala nemoteno in bo imela  kar najdaljšo življenjsko dobo. Zato je pomembno tudi, da v odtoke ali v wc školjko ne zlivate oz. mečete določenih tekočin oz. stvari. V čistilno napravo ne sodijo:

 • agresivna kemijska in čistilna sredstva, ki bi močno poslabšala delovanje čistilne naprave, saj čiščenje odplak poteka po naravni poti z mikroorganizmi;
 • kavna usedlina, antibiotiki, večje količine kisa in olja;
 • meteorne vode, deževnica s strehe, podtalnica in snežnica;
 • kisline (solne, žveplene, fosforne), močni lugi ali večje koncentracije soli;
 • gnojnica živalskega izvora, gnojila, strupi, bencin, topila in barve;
 • vlažilni robčki, kondomi, damski vložki, nerazgradljiv papir in tekstil;
 • voda iz jacuzzijev in bazenov.

Če navedenega ne upoštevate, je lahko delovanje čistilne naprave močno moteno. Že en sam liter skisanega mleka popolnoma podre sistem delovanja naprave, za ponovno vzpostavitev ravnovesja v čistilni napravi pa je potrebnih kar od 14 dni do meseca in pol. Ob neustreznem ravnanju se pojavijo neprijetni vonji, močan smrad povzročajo še posebej maščobe in olja, zato jih je treba ločiti že v kuhinji.

Ker boste čistilno napravo uporabljali zelo dolgo in jo najverjet­neje kupili le enkrat v življenju, se morate pred nakupom dobro posvetovati in preveriti ponudbo na trgu. Čistilna naprava je naložba, ki močno pripomore k ohranjanju okolja, zato je pomembno, da zagotovite njeno brezhibno delovanje. To lahko storite z rednim servisiranjem in vzdrževanjem, da vam ne bo povzročala dodatnih stroškov, hkrati pa poskrbite, da vanjo ne boste spuščali snovi, ki bi porušile ravnovesje mikroorganizmov. Naj bo čistilna naprava pripomoček, ki vam bo olajšal čiščenje odpadnih voda iz gospodinjstva in hkrati prispeval k čistejši naravi.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.