Top nasveti pri nakupu čistilne naprave

Nakup čistilne naprave je dolgoročna naložba, pred katero je potrebnega kar nekaj premisleka. V nakup nas zagotovo prepričajo mnoge njene prednosti, ki so majhna poraba energije, enostavna tehnologija, zanesljivo delovanje in učinkovito čiščenje, majhna količina odpadnega blata in nenazadnje prispevek k varovanju okolja ter podtalnice pred škodljivimi odplakami. Izbira ustrezne naprave vsekakor ni lahka, saj se zavedamo, da je to nakup za več desetletij, prav tako je danes na trgu mnogo ponudnikov čistilnih naprav, med katerimi obstajajo razlike med proizvodi in nadgradnjami teh proizvodov, zato v nadaljevanju preberite nasvete, ki jih je priporočljivo upoštevati, ko se odločate za nakup čistilne naprave.

1.) Individualna obravnava vsakega objekta.

Vsak objekt, za katerega kupujete čistilno napravo, ima svoje posebne zahteve, zato je treba individualno obravnavati karakteristike, ki vplivajo na njeno izbiro. Glede na to izberite čistilno napravo ustrezne velikosti in zmogljivosti – ta je odvisna od števila oseb, ki bivajo v določenem objektu, saj tako prevelika kot premajhna naprava ne bo delovala optimalno.

2.) Pozorni bodite na mesto postavitve oz. vkopa.

Čistilne naprave so različnih velikosti, zato pred izbiro natančno preučite možnosti, kam boste postavili svojo, da bo zanjo na voljo dovolj prostora. Namestitev je odvisna tudi od razgibanosti terena – gre za ravnino ali naklonski teren – pa tudi, ali jo imate namen postaviti na zelenico, dovozno pot ali parkirišče. Pozorni bodite, da je v bližini možnost priključka na električno napetost, prav tako pazite na bližino podtalnice, možnost odstranjevanja očiščene vode in možnost odvoza nabranega blata ter vzdrževanja.

3.) Izkoristite možnost subvencije Eko sklada ali posamezne občine.

Stroški za nakup in namestitev čistilne naprave so precej visoki, zato Eko sklad ponuja možnost subvencije, ki jo ob predložitvi ustrezne dokumentacije pridobite, če čistilna naprava ustreza zahtevanim kriterijem. Druga možnost je pridobitev subvencije s strani občine, v kateri načrtujete vgradnjo naprave. Sledite občinskim razpisom in preverite, ali vaša občina sofinancira nakup in namestitev malih komunalnih čistilnih naprav.

4.) Preverite, ali ima čistilna naprava ustrezen certifikat

Zanesljiva čistilna naprava ima certifikat, na katerem so navedene vse njene lastnosti – stabilnost naprave, moč čiščenja in vodotesnost rezervoarjev. Imeti mora tudi izjavo o skladnosti, ki dokazuje, da čistilna naprava ustreza vsem standardom in da je izdelana po vseh predpisih. Certifikat dokazuje tudi, da je bilo delovanje naprave testirano v realnih pogojih okoli 9 mesecev in da ob pravilni uporabi in ustreznem vzdrževanju deluje 100-odstotno zanesljivo in varno.

5.) Kupujte pri preverjenih in uglednih prodajalcih.

Pred nakupom čistilne naprave preverite več ponudnikov, ki ponujajo te naprave. Obrnite se na strokovnjaka, ki je na trgu prisoten že dalj časa in vam lahko predstavi vse informacije o značilnostih posameznih tipov čistilnih naprav. Ob tem se prepričajte, da pri prodajalcu dobite tudi servis in rezervne dele za čistilno napravo. Daljša garancija zagotavlja večjo varnost nakupa, poleg tega pa izberite najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, saj cenejša čistilna naprava navadno pomeni možnost večjih težav, ki se jih z odštetim kakšnim evrom več lahko izognete.

6.) Pazite na kakovost čistilnih naprav.

Čistilna naprava je nakup za vsaj 20 let, zato je pomembno, da izberete tako, ki je vzdržljiva in odporna na mehanske, kemične in toplotne vplive. Izberite kakovostno posodo iz betona ali plastike, druge sestavne dele in tehnične komponente, saj vam bodo tako dlje služili, vi pa ne boste imeli dodatnih stroškov z vzdrževanjem.

7.) Izberite čistilno napravo, ki presega trenutne standarde.

Pri nakupu bodite pozorni na trenutno sprejete okoljske standarde in izberite čistilno napravo, ki jih presega, saj je le tako zagotovljeno, da bo vaš tip čistilne naprave dovoljen za uporabo tudi v primeru, če se standardi zvišajo. Tako vam ne bo treba kupovati nove naprave zaradi nezadostnosti stare.

Nakup čistilne naprave ni enostavna odločitev, a če boste upoštevali zgornje nasvete, potem je zagotovljeno, da boste izbrali čistilno napravo, ki vam bo dobro služila in ne bo povzročala težav, temveč  bo njeno delovanje brezhibno, učinkovito in okolju prijazno.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.