Subvencije za čistilne naprave

Objekti na območjih brez javnega kanalizacijskega omrežja so imeli v preteklosti kanalizacijo urejeno s pomočjo greznice, kamor se je zbirala odpadna voda. Še danes je takih objektov veliko, vendar nova zakonodaja narekuje, da je treba greznice do leta 2021 zamenjati z malimi čistilnimi napravami. Vgradnja čistilne naprave predstavlja finančni strošek za gospodinjstvo, a je hkrati tudi dobra naložba za prihodnost, saj se na tak način zmanjšajo stroški odvoza komunalnih odplak, veliko manjše pa je tudi onesnaževanje narave in njenih vodnih virov.

Preden se odločite za nakup, na trgu preverite ponudbo, izberite čistilno napravo ustrezne velikosti in zmogljivosti ter se pri ponudniku pozanimajte tudi, kaj vse je vključeno v ceno. Cene čistilnih naprav se med seboj namreč razlikujejo tudi po različnih obsegih del, ki jih vključujejo. Večinoma je v ceno vključena čistilna naprava, njena dostava, priklop in zagon, medtem ko morate zemeljska in gradbena dela večinoma dodatno plačati iz lastnega žepa.

Kako prihraniti pri nakupu čistilne naprave?

Kot že omenjeno, bodite pozorni, kaj vse vključuje cena naprave. Izberite najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, nakup pa si lahko olajšate tudi s pomočjo razpisov za nepovratna sredstva. Ti so po navadi aktualni, dokler je na voljo omejena vsota denarja v ta namen, zato jih redno spremljajte in izkoristite denarno pomoč, ki jo lahko pridobite na več načinov:

1.) Kredit EKO sklada

Na spletni strani EKO sklada poiščite vlogo za subvencioniranje nakupa čistilne naprave skupaj z dokumentacijo ter jo izpolnite. Priložite tudi vsa potrebna dokazila, ki vključujejo:

  • izjavo o lastnostih naprave za čiščenje odpadnih vod;
  • navedeno število PE, ki ne sme presegati 25 PE (1 PE označuje onesnaženje, ki ga v enem dnevu povzroči ena oseba);
  • zagotovilo, da je delovanje čistilne naprave skladno z Uredbo o emisiji toplote in snovi pri odvajanju odpadnih vod v javno kanalizacijo in vode, ali soglasje izvajalca službe, ki upravlja s sistemom javne kanalizacije.

2.) Občinska subvencija

Številne občine za vzpodbudo občanom k nakupu čistilne naprave za tekoče leto objavijo razpis za sofinanciranje teh naprav. Višina dodeljenih sredstev se med občinami razlikuje –  posamezne ponujajo od 30 pa vse do 60 % kritja sredstev za nakup in priklop te naprave. Pred nakupom je zato dobro preveriti, ali to ponuja tudi občina, v kateri živite, in sredstva izkoristiti čim prej, saj se ta dodeljujejo glede na vrstni red prispetja popolnih vlog.

3.) Nakup čistilne naprave s certifikatom

Če se odločite za koriščenje občinske subvencije, morate izbrati čistilno napravo s certifikatom, saj boste le tako izpolnjevali pogoje za dodelitev subvencije. Za popolno vlogo morate pridobiti vso potrebno dokumentacijo o napravi in njenem dobavitelju, zato pozorno izberite, kje in kakšno čistilno napravo boste kupili. Pridobite različne ponudbe in se posvetujte s strokovnjakom, saj bo le tako nakup koristna investicija v vaš dom, vikend, počitniško hišo ali kak drug objekt.

4.) Olajšava na okoljske dajatve

Po vgradnji čistilne naprave imate tudi možnost uveljavljanja olajšave na okoljske dajatve. Čistilna naprava namreč odpadno vodo očisti do te mere, da ne predstavlja več škode za okolje, zato se lahko izpusti nazaj v naravo. Za koriščenje te olajšave na naslov podjetja, ki upravlja s komunalnimi storitvami, posredujte ustrezno tehnično dokumentacijo. Upravljalec bo opravil ogled naprave in podal oceno obratovanja. Mala komunalna čistilna naprava z ustreznim čiščenjem omogoča kar 90-odstotno zmanjšanje okoljske dajatve, kar za gospodinjstvo predstavlja precejšnjo olajšavo pri stroških.

Prihranek si lahko zagotovite že z ustrezno izbrano čistilno napravo, s pravilnim vzdrževanjem, ki načeloma ni zahtevno, pa poskrbite tudi za njeno čim daljšo življenjsko dobo. Od ponudnika čistilnih naprav zahtevajte individualno svetovanje za objekt, v katerega nameravate vgraditi čistilno napravo, in poskrbite, da boste z izborom prave dodali svoj delež k ohranjanju narave.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.