Smrad iz greznice je znak za hitro ukrepanje

Smrad iz greznice se začne širiti, ko se greznica preveč napolni in naravni mikroorganizmi ne morejo opravljati več svoje biološke funkcije razgradnje odpadkov v greznici. Zato je potrebno takojšnje ukrepanje in kasnejše preventivno delovanje, da do tega ne pride več. Smrad iz greznice odpravimo tako, da pospešimo prepočasno razgradnjo odpadnih snovi v greznici in ne uporabljamo škodljivih kemikalij, ki situacijo še poslabšajo, kar je znano vsakomur, ki ima vsaj nekaj osnovnošolskega znanja iz biologije.

Razgradnja odpadnih in odmrlih snovi je naraven biološki proces, od kar obstaja življenje na zemlji in je edini učinkovit način čiščenja okolja. Greznice so moderen način bivanja in ne obstajajo dolgo, zato je smrad iz greznice novodobna tegoba, smrad iz kanalizacijskih kanalov in ulic polnih urina in blata pa je že zelo stara težava, od kar obstajajo urbana naselja.

Ste vedeli, da je Rimski imperij prepadel zaradi nedelovanja kanalizacijskega sistema, ki je bil takrat odprt in je smrad bil vsepovsod, kot tudi nevarne bakterije, kanalizacijske podgane in bolezni?

Greznice so namenjene zbiranju in prečiščevanju odpadnih voda iz gospodinjstva tam, kjer ni možnosti priklopa na kanalizacijo in javno čistilno napravo. V njih zapremo odpadke in bakterije, da opravijo na varnem svoje delo. Ker pa je razgradnja odpadnih snovi v greznici prepočasna, se lahko hitro in pogosto pojavi smrad iz greznice, saj odpadne vode udarijo iz greznice ven in tudi nazaj v cevi in še slabše, v hišo.

Odprava smradu iz greznice z biološkim aktivatorjem

Danes je v odpadni sanitarni vodi precej umetnih kemijskih snovi, ki ubijajo bakterije, da se ne morejo razviti in po naravni poti razgraditi odpadke. Zato je ena izmed dobrih rešitev dodajanje bioloških organizmov v greznice, ki so jih razvili strokovnjaki biologi in kemiki, kar učinkovito odpravlja smrad iz greznice. Dodane bakterije za greznice zamenjajo odpadne mikroorganizme in tako pospešijo nastanek novih bakterijskih kolonij, zato na naraven način okrepijo floro greznice in rešijo problem na dolgi rok.

Biološki aktivator je zelo enostavno pripraviti tako, da ga kupite, vzamete iz vreče, pomešate z vodo glede na navodila, kakšno mora biti razmerje ter zlijete v greznico. Naprej bakterije delujejo same.

Kakšne morajo biti sodobne greznice?

Greznice morajo biti zaprte in nepretočne, ne smejo prepuščati vode, biti dotrajane ali poškodovane. Če bo odpadna voda pronicala v tla, se bo pojavil smrad iz greznice in okolje se bo onesnaževalo, ker je zelo nevarno za podtalnico, saj lahko pride v stik z nevarnimi kemikalijami, ki jih nekateri uporabljajo v gospodinjstvu. Greznice je potrebno redno vzdrževati in tudi prazniti, zato je treba vzpostaviti nemoten dostop do nje. Včasih so bile pretočne in so odpadne vode odtekale prosto v okolje, kar pa po zakonu to ni več dovoljeno.

Greznice delujejo na osnovi usedanja mulja. Smrad iz greznice prihaja ravno zaradi mulja, ki lahko povzroči, da se greznica prenapolni ali, da se kanalizacijske cevi zamašijo. V skladu z zakonom je potrebno greznice čistiti in odvažati mulj vsaj vsake tri leta. Če pa se greznica preveč napolni, pa seveda večkrat. Zato je potrebno izbrati tudi primerno velikost greznice za določena gospodinjstva.

Kam se odpelje blato iz greznice?

Blato iz greznice je tak odpadek, da ga sme odpeljati in prevzeti ter predelati samo javna komunalna služba v občini, kjer je to blato nastalo. Običajno naredijo enkrat letno načrt, kje bodo greznice praznili, zato tudi obvestijo občane, da pripravijo greznice in omogočijo dostop do njih, da jih izpraznijo. Greznic ne smete prazniti sami, tudi če se pojavi smrad iz greznice in blato odvažati v naravo, to po zakonu ni dovoljeno. Po izpraznjenju smrad iz greznice običajno izgine in če želite, da bo dolgo časa ostalo tako, uporabite aktivne bakterije za greznice.

Greznice praznijo tako, da najprej odstranijo plavajoče skorje iz vseh prekatov, nato se blato pobere v posebna vozila ter ga odpeljejo v čistilno napravo, kjer se očisti do te mere, da lahko odpadke zopet izpustijo v okolje. Greznice se ne smejo izprazniti prav do konca, ker se tako uniči kultura bakterij, ki razgrajujejo odpadne snovi v mulj in pline, ampak je potrebno pustiti v vsakem prekatu 10 % blata, drugače bo spet nastal smrad iz greznice.

Pri tem svetujemo, da v gospodinjstvu ne uporabljate veliko kemikalij, saj le-te ubijejo koristne bakterije, ki razkrojijo odpadne snovi. Ne razkrojijo edino umetnih materialov, zato damski vložki ali čistilne krpice, ki ne razpadejo in so iz umetnega bombaža ter vata ne sodijo v straniščno školjko, saj so praviloma eden glavnih vzrokov za zamašitev odtokov, ki jih je zelo težko očistiti, če se to zgodi.

Pralni prašek ni problematičen, ker je dejansko narejen na podlagi encimov, ki v pralnem stroju očistijo umazanijo s perila. Teoretično deluje enako, kot sredstvo za aktivne bakterije v greznici. Namesto kemikalij za čiščenje banje, stranišče školjke in umivalnikov lahko uporabite kis za vlaganje, limono, alkohol ali sodo bikarbono.

Dovoljeno pa je odvažanje blata in gnojnice iz greznic za gospodarska poslopja, za kmete, ki ju v skladu s predpisi lahko kmetje odvažajo na travnike in njive kot gnojilo, držati pa se morajo zakona, ki točno predpisuje, kako in kdaj in na kakšen način to lahko storijo. Kdaj se to zgodi, ugotovimo kaj hitro, ker se smrad iz greznice preseli za nekaj dni na travnike in pašnike ter njive.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.