Rezervni deli za čistilne naprave

Čistilne naprave so danes vse bolj uporabljane naprave za čiščenje odpadne komunalne vode, ki se po tem lahko vrne nazaj v naravo. Za njihovo optimalno delovanje je potrebno redno vzdrževanje naprav, praznjenje nabranega mulja in po potrebi servisiranje njenih sestavnih delov. Prav tako je vanjo prepovedano izlivati nekatere snovi in tekočine kot so gnojnica, agresivne kemikalije, meteorno vodo in druge. Le tako bo čistilna naprava brezhibno služila svojemu namenu. Na trgu obstaja množica rezervnih delov za čistilne naprave, najpogostejši med njimi pa so naslednji:

  • Membranska puhala oz. črpalke se uporabljajo v različne namene pri transportu zraka. Najpogosteje se uporabljajo pri prezračevanju čistilnih naprav, sicer pa tudi v akvarijih in manjših ribnikih. Gre za vrsto kompresorjev, v primerjavi v drugimi vrstami pa je njihova glavna prednost tiho in energetsko varčno obratovanje. Delujejo tako, da njihovo magnetno jedro, ki je elektromagnetno spodbujeno in ima izmenično nihanje, pomika po eno membrano na obeh straneh in s tem povzroča kontinuiran pretok zraka. Zaradi takšnega principa delovanja ni mehanskega trenja, izstopajočega zraka pa ni potrebno posebej filtrirati. Obratujejo povsem brez olja, imajo dolgo življenjsko dobo in jih je preprosto vzdrževati.
  • Prezračevalni elementi oz. difuzorji se v čistilih napravah skupaj s puhali uporabljajo za dovajanje zraka. Primerni so tako za trajen kot prekinjen vnos zraka. Njihove prednosti so v tem, da imajo visok izkoristek prenosa kisika in širok razpon pretoka zraka, so odporni na temperature in zamašitev ter imajo tudi visoko in učinkovito odpornost proti koroziji. Odporni so na maščobe in olja, enostavni za namestitev in imajo nizke stroške porabljene energije, zato zagotavljajo mesečni prihranek pri svojem delovanju. Na voljo so v dveh oblikah in sicer okrogli oz. ploščati difuzorji in cevni difuzorji za čistilne naprave, pri čemer so najpogosteje uporabljani okrogli. Ti so lažji za namestitev, saj se pritrdijo na priklop za dovod zraka z objemko ali s priključkom na podlagi.
  • Filtri so uporabni tako za male čistilne naprave kot za ribnike. Imajo odprto, visoko aerobno tridimenzionalno strukturo, ki zagotavlja čisto in zdravo vodo ter enostavno čiščenje Delujejo s postopnim prehajanjem iz mehanskega v biološko čiščenje. Imajo veliko relativno površin in so dobro pretočni, zaradi česar je pretok vode skozi filter enakomeren in posledično bolj čista voda. Odporni so na zamaševanje, enostavni za čiščenje in imajo kompaktno obliko, zaradi česar so nelomljivi. Večinoma so samostoječi, lahka in tudi prijazni okolju, saj niso strupeni in se dajo reciklirati. Še posebej odlični so za večprekatne čistilne naprave.
  • Krmilniki za male čistilne naprave so del naprave, ki prikazujejo delovanje čistilnih naprav. Z njihovo pomočjo je mogoče nadzorovati čiščenje odpadne komunalne vode, saj je z njimi voden celoten proces čiščenja. Proizvajalec v krmilnik je vnese program, ki zagotavlja najboljše možno delovanje naprave za čiščenje odpadne komunalne vode, zato spreminjanje ali poseganje v programsko opremo ni dovoljeno, z njo lahko upravlja le pooblaščeni serviser. Krmilni program v krmilniku določa dnevni ritem delovanja male komunalne čistilne naprave – faze čiščenja potekajo v urah, so določene vnaprej. S pomočjo membranskih krožnikov in puhal se v biološko stopnjo vpihuje zrak v biološko stopnjo, za prečrpavanje vode pa sta ključnega pomena črpalki, ki se s pomočjo krmilnika vklopita ob določenem času.

Čistilna naprava je kompleksen sistem,ki ob pravilni izbiri, namestitvi, uporabi, vzdrževanju in servisiranju rezervnih delov zagotavlja učinkovito čiščenje odpadne vode, s tem pa tudi varovanje vode in nasploh okolja okoli nas. Rezervni deli so ključni sestavni deli čistilne naprave, zato je pomembna redna skrb za njihovo brezhibno delovanje, saj bo le tako čistilna naprava zares očistila odpadno vodo do te mere, da bo primerna za vrnitev v naravo.