Mala čistilna naprava je obvezna – ugotovite, kje

Mala čistilna naprava čisti okolje tako, da predeluje odpadne vode iz gospodinjstev tam, kjer ni možen priklop na javno kanalizacijo. Po zakonu je obvezna, ker stare pretočne ali nepretočne greznice niso več dovoljene, oziroma bo ta zakon stopil v veljavo z naslednjim letom januarja. Mala čistilna naprava je lahko običajna biološka, tudi naravna ali modernejša z vpihavanjem zraka. Ta deluje na elektriko, je zelo učinkovita in tiha.

Kako deluje mala čistilna naprava?

Povsem naravno biološko čistilno jezero mora biti veliko in narejeno tako, da je na začetku plitvo in na koncu globoko, da voda sama kroži. V njem morajo biti pesek, prod in rastline ter vodne živali, ki čistijo odpadno vodo. Tako je v naravi in sodobne čistilne naprave ta princip v urbanih naseljih kopirajo.

Mala čistilna naprava  je vkopana poleg stavbe v teren. Vanjo iztekajo vse odpadne vode iz stavbe. To so sanitarne vode in vse ostale, ki jih je potrebno speljati vanjo.

Vodo s strehe je bolje speljati v okolico stavbe ali v zbiralnik vode, katero lahko uporabite tako za pitje, kot za sanitarno vodo in za vrt ali živali. Če jo boste pili, je obvezno namestiti na zbiralnik kakovostne filtre.

Odpadna voda izteka iz kuhinje, kopalnice, iz drugih prostorov in garaže ter stranišča v prvi rezervoar, kjer mala čistilna naprava izvede prvo stopnjo čiščenja odpadne umazane vode tako, da usedline sedejo na dno, z vpihavanjem zraka pa se pospešijo razmnoževanje kolonij bakterij ter mikroorganizmov, ki predelajo odpadno vodo.

Usedline razpadejo in počakajo na dnu, da jih potem kasneje, ko se naberejo, odstrani komunalna služba in jih reciklira ali odpelje v javno čistilno napravo. Čista voda odteče naprej v drugi zbiralnik, se dokončno prečisti in nato odteče v okolje taka voda, ki ni več škodljiva naravi.

Katero čistilno napravo nabaviti?

Betonska mala čistilna naprava je zdržljiva in je skoraj večna. Vendar je ne morejo mojstri postaviti na vsak teren. Tam, kjer je ni možno vgraditi, v jamo zakopljejo plastično čistilno napravo. Ta ima prednost pred betonsko v tem, da je narejena iz enega kosa in je zelo trpežna ter trdna.

Kako velika naj bo mala čistilna naprava, bo presodil mojster, ki jo bo vgradil glede na to, kako veliko površino ima stavba, koliko odpadne vode iz nje odteče mesečno in koliko je prebivalcev. Mora biti dovolj velika, da ni treba kar naprej odvažati usedlin, ker je to ekološko nesprejemljivo zaradi prevoza pa še stalo vas bo več, kot je treba.

Električna mala čistilna naprava je bolj natančna in se jo da nastaviti, kako naj deluje glede na vaše potrebe in življenjski slog. Zgodi se, da pride do izpada elektrike, takrat se njen sistem ustavi in naprej deluje kot običajna naravna čistilna naprava brez elektrike. Naravno se useda blato na dno in čistejša voda odteka naprej. Električne komponente pa so seveda zunaj posode za zbiranje.

Ali boste izbrali električno čistilno napravo ali naravno, je stvar vaše presoje, kaj vam bolj ustreza. Vsaka nima svoje prednosti, katere vam lahko predstavi prodajalec.

Na kaj morate paziti, ko imate malo čistilno napravo?

Vsaka mala čistilna naprava se lahko ob nepravilni uporabi ustavi. Še posebej velja to za električne. Njihovo delovanje bo prenehalo, če boste v odtok metali snovi, ki v vodi niso topne. To pa so lahko plastične igrače, vreče damski vložki, plenice, tudi lasje, kosi obleke in embalaža.

Druga stvar, na katero morate paziti pri električni in običajni čistilni napravi, pa je, da ne uporabljate izjemno agresivnih čistil. V tem primeru boste lahko poškodovati stene in naprave čistilne naprave. Hkrati boste ubili kolonije naravnih aerobnih in anaerobnih bakterij ter mikroorganizmov, ki so nujni za razkroj odpadne umazane vode in so edini naravni čistilci, ki jih lahko imamo v vseh čistilnih napravah ter v naravi.

Dejansko ta mehanizem delno deluje v starih greznicah, ki pa niso tehnološko dovolj izpopolnjene, da ne bi na koncu v okolje odtekala strupena voda, ki jih povzročajo določene gospodinjske kemikalije pa tudi odpadna olja.

Sodobne čistilne naprave so zelo učinkovite in niso drage, da si jih ne bi mogli privoščiti za to, da ohranjate lastno zdravje in naravo za kasnejše rodove. Paše subvencijo države dobite.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.