Kdaj in zakaj je treba greznico očistiti?

Greznica je nepogrešljiv del vsakega stanovanjskega ali drugega objekta, ki ni priključen na javno kanalizacijsko omrežje. Vanjo se iztekajo odpadne snovi in tekočine, zato se sčasoma napolni in jo je treba izprazniti in očistiti, za kar poskrbijo za to pristojna komunalna podjetja. Ta greznico očistijo, izčrpajo njeno vsebino ter poskrbijo tudi za odvoz te vsebine. Komunalno podjetje, ki greznice očisti najbolj ustrezno ter v skladu z ekološkimi standardi, pokličite v primeru, če je greznica polna ali če je od njenega praznjenja minilo že veliko časa. Po potrebi bo podjetje vašo greznico tudi saniralo ali odpravilo nepravilnosti kot so puščanje ali zamašitev.

Kdaj in kako pogosto očistiti greznico?

V greznici se odplake ohranjajo tako dolgo, da se na dnu rezervoarja pretvorijo v blato, preostala tekočina v greznici pa nato odteče iz rezervoarja z odvodno cevjo. Ta sistem zahteva redno vzdrževanje in pregledovanje, saj bo tako daljša tudi življenjska doba greznice. Priporočljivo je, da čiščenje greznice opravite vsakih 3 do 5 let, kar je odvisno od tega, kakšno količino vode porabite v gospodinjstvu. Pogostost praznjenja greznice je odvisna tudi od tega, koliko oseb živi v gospodinjstvu, saj več ljudi poveča pretok vode, s čimer se greznica hitreje napolni in posledično zahteva pogostejše črpanje.

Za praznjenje greznice se dogovorite pravočasno, vsaj nekaj dni prej, da ne boste naleteli na težave z zasedenostjo izvajalcev. Lahko se s komunalnim podjetjem dogovorite za periodično čiščenje v določenem časovnem intervalu, če veste, po kolikem času je vaša greznica polna, sicer pa začnite spremljati polnost greznice, da boste čiščenje naročili pravočasno.

Zakaj očistiti greznico?

Napolnjenost greznice je velikokrat vzrok za neprijetne vonjave, ki se širijo iz odtokov ali straniščne školjke, zato je nujno njeno redno čiščenje. Seveda obstaja še več razlogov, zakaj poskrbeti za praznjenje, ki jih preberite v nadaljevanju.

  1. Zamašitev – do nje pride zaradi blokad v sistemu greznice. Te lahko nastanejo, če v stranišče izpirate stvari, ki tja ne sodijo – plenice, tamponi, kondomi, cigaretni ogorki, kavna usedlina, mast ali olja. Zamašitev se navadno pokaže v obliki počasnega odtekanja vode iz stranišča in umivalnikov. Zamašitev lahko odpravite sami, tako da dodate bakterije, ki delujejo kot kislina in razgradijo nastalo blokado. To lahko traja od nekaj dni ali celo do nekaj tednov, kar je odvisno od starosti in vzdrževanosti greznice oz. celotnega sistema in tudi od tega, koliko odpadkov se je nabralo v greznici.
  2. Možnost puščanja – do puščanja lahko pride, če je greznica prepolna ali če je dotrajana. Lastniki puščanja velikokrat sploh ne opazijo, dokler ne zaznajo smradu, mokrih luž okoli greznice ali kakšnih drugih opozorilnih znakov. Greznica, ki pušča, zahteva čimprejšnjo sanacijo, seveda pa jo je potrebno predhodno očistiti.
  3. Vzdrževanje higiene – z rednim praznjenjem greznic preprečite nastanek in razvoj različnih vrst hudih in nalezljivih bolezni, ki jih prenašajo bakterije in virusi v človeških fekalijah. V preteklosti sta največ težav povzročala tifus in kolera, danes pa je to področje dobro urejeno z zakonom, zato teh bolezni v sodobnem svetu ni več.
  4. Ekologija – odtekanje vsebine greznice v zemljo je neekološko, saj pride s tem do onesnaževanja okolja in podtalnice, kar lahko vodi do onesnaženja pitne vode in ogrožanja zdravja ljudi. Zato je pomembno, da teh odpadkov ne odvržete direktno v okolje, temveč se pred tem prečistijo na ustrezni čistilni napravi ali zberejo v greznici, ki jo nato izprazni pooblaščeno komunalno podjetje.
  5. Zakonski predpis – zakon določa redno čiščenje greznice, za katerega mora poskrbeti lastnik. Če se tega določila ne drži ali če greznico čisti na neustrezen način ter odplake odvrže v naravo, lahko plača tudi kazen.

Pravočasno in rutinsko praznjenje greznic je ključnega pomena za čistočo in zdravje ljudi, zato je potrebno redno preverjanje, kako polna je greznica. Če ta ni polna, za praznjenje poskrbite vsaj enkrat na tri leta. S tem se boste izognili neprijetnim vonjavam in drugim težavam, ki vas lahko doletijo zaradi polne greznice, z rednim vzdrževanjem pa boste podaljšali življenjsko dobo vaše greznice in poskrbeli za njeno brezhibno delovanje.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.