Kako in zakaj se uporabljajo potopne črpalke?

Potopne črpalke so vsestranski pripomočki, s katerim si olajšamo delo pri črpanju, zalivanju, prečiščevanju ipd. Zasnovane so močno in pripravljene za opravljanje dela okoli vašega domačega okolja. Uporabite jih lahko na vrtu, v kleti, v studencu in še marsikje.

Če bi potrebovali črpalko zase ali vas zanimajo le njene delovne funkcije ter vrste le teh, vas vabimo, da preberete in izveste več o njih.

Kaj so potopne črpalke?

To so naprave, ki vam omogočajo črpanje umazane ali čiste vode. Le te so potopljene v vodo in iz gladine črpajo vodo ter jo pošiljajo preko cevi na drugo lokacijo. Zaradi potopa in različnih dejavnikov so izdelane iz trpežnih materialov, ki so odporni proti udarcem in vzdržijo marsikaj. Materiali, o katerih govorimo, so:

 • nerjaveče jeklo;
 • plastika.

Vsaka ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. Če jih primerjamo, bi rekli, da je črpalka iz nerjavečega jekla veliko bolj kakovostna, robustna in ima dolgo življenjsko dobo. Tista iz plastike je narejena iz kakovostne umetne mase in je posledično lažja za prenašanje ter tudi cenovno ugodnejša.

Kje in zakaj uporabljamo te črpalke?

Potopne črpalke so, kot smo že omenili, za prečrpavanje čiste, umazane ali odpadne vode.
Kje se uporabljajo?

 • Za zalivanje vrta,
 • črpanje vode iz ribnika,
 • polnjenje ali praznjenje bazenov,
 • črpanje talne vode oziroma podtalnice,
 • čiščenje in praznjenje greznic in vodnjakov;
 • črpanje poplavljenih območij ipd.

Uporabljajo se tudi pri hišnem odvajanju vode, črpanju vode na gradbiščih in površinah ter pri velikih komunalnih ter industrijskih čistilnih napravah. Njihova uporaba je izjemno enostavna, saj zanje ne potrebujete površine, na katero bi jo odložili, saj je potopljena v vodi. Te črpalke delujejo zelo tiho in kakovostno.

Potopne črpalke in njene vrste

Tako kot vse druge imajo tudi potopne črpalke več vrst črpalk, ki so namenjene drugačnemu načinu črpanja. Med drugim tlačne potopne črpalke (ki imajo moč ne samo črpati, ampak prav tako pod tlakom pošiljati vodo v želen rezervoar, bazen, ipd.); centrifugalne črpalke (primerne za celoletno uporabo črpanja vode) in vibracijske črpalke (primerne kot sezonsko dobavljanje vode za zalivanje vrta).

Danes predstavimo 3 osnovne:

 1. Črpalka za čisto vodo:
  namenjena uporabi samo v čistih vodah in vam bo prišla prav za zbiranje deževnice v poseben rezervoar ali v cev za zalivanje vrta, črpanje iz studenca, čiste vodotoke ipd.;
 2. črpalka za umazano vodo:
  primerna za črpanje in prečrpavanje umazane vode kot npr. razne poplave, voda iz jezera ali odpadna voda.
 3. Črpalka za vodnjake in rezervoarje:
  odlična za črpanje vode iz vodnjaka ali rezervoarja, lahko pa jo uporabite prav tako za dekoracijo kot obratovanje fontane ali pridobivanje vodnega toka.

Kadar se zanimamo za potopne črpalke, je dobro vedeti, za kakšen namen ter globino jo bomo uporabili, da bo dovolj močna in primerna za črpanje tam, kjer jo potrebujete. Dobro je biti pozoren tudi na:

 • plovno stikalo (za nadzor delovanja črpalke, glede na višino vodne gladine in jo izključi, ko bo vode zmanjkalo);
 • debelino odvodne cevi (glede na to, kaj črpate in koliko delcev vsebuje prečrpana voda);
 • moč črpanja (koliko litrov zmore črpati na uro, npr. če jo potrebujete za poplavljena območja, je v redu, da črpa čim več litrov na uro).

Potopne črpalke so odlična investicija za črpanje vode iz raznih virov. Z različnimi vrstami črpalk lahko izčrpate čisto, umazano ali odpadno vodo in jih iz črpališča pošiljate na želeno lokacijo preko priklopljene cevi. Izberete si črpalko, ki je primerna za namen črpanja, npr. če črpate poplavno vodo, lahko uporabite črpalko za čisto vodo in ob tem preverite, koliko je umazana, saj se lahko pri umazani vodi z večjimi delci, ta črpalka pokvari.

Svetujemo vam, da se v primeru nevednosti posvetujete s strokovno ekipo, ki vam bo pomagala izbrati pravo črpalko za želene potrebe.

4.7/5 - (4 votes)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.