Kaj so tlačne črpalke za vodo

Imate morda doma svoj vrt in ste ga poskušali zalivati s cevjo, priključeno na pipo, ki je del vodovodnega sistema? Potem ste se zagotovo zgrozili ob pogledu na položnico za vodo. Da se kaj takega ne bi več ponovilo, vam priporočamo nakup tlačne črpalke za vodo, ki vam omogoča črpanje vode, zbrane v zbiralniku ali vodnjaku. Od sedaj boste lahko vaš vrt zalivali popolnoma brezplačno in se tako izognili slabi volji ob vsakomesečnem prejemanju obračuna za vodo. Tlačne črpalke za vodo pa ne omogočajo zgolj oskrbe domačega vrta z vodo, ampak imajo še druge, zelo pomembne naloge: črpajo vodo iz vrtin in tako oskrbujejo ljudi s pitno vodo, odstranjujejo vodo iz poplavljenih območij in oskrbujejo hiše s sanitarno vodo.

Tlačne črpalke za vodo in njihove naloge

Tlačne črpalke za vodo so prvenstveno namenjene prečrpavanju čiste vode iz vrtin, vodnjakov ali zbiralnikov. Uporabne so tako za manjše kot tudi večje porabnike. Vodo, ki jo prečrpajo tlačne črpalke za vodo se lahko uporablja za zalivanje vrtov in namakanje kmetijskih površin, polnjenje rezervoarjev ter hišni vodovod. V Ekohitovi ponudbi lahko najdete kakovostne črpalke z dovršenimi črpalnimi deli, ki so izredno učinkovite in energetsko varčne.

Poznamo več vrst tlačnih črpalk za vodo, ki se med seboj razlikujejo v zmogljivosti delovanja, s tem pa v namenu uporabe. Poznamo motorne, pretočne, sesalne in potopne črpalke ter hišne hidroforne sisteme, ki so posebej namenjeni oskrbi celotnega gospodinjstva z vodo. V posebno kategorijo sodijo še črpalke za fekalije in odpadno vodo.

  1. Motorne črpalke so namenjene predvsem za sisteme, kjer je potreben visok tlak. Govorimo predvsem o vrtnih škropilnicah, šobah in namakalnih sistemih. Poleg tega pa se jih uporablja še za pretakanje vode in namakanje, koristne pa so celo pri gašenju požarov in prečrpavanju na daljše razdalje.
  2. Pretočne črpalke so odlična rešitev za ekološko zalivanje vrta ali zelenice iz drugih virov vode, na primer cistern in sodov. Na tak način omogočajo gospodarno ravnanje z vodo.
  3. Sesalne črpalke so črpalke, ki so uporabne pri praznjenju bazenov, greznic ali drugih vodnih rezervoarjev.
  4. Hidroforji so priljubljene tlačne črpalke za vodo na krajih, ki so oddaljeni od javnega vodovodnega sistema, saj imajo zagotovljeno izredno moč črpanja vode. Z njihovo pomočjo lahko gospodinjstvo uporablja deževnico ali vodo iz drugih virov za sanitarno vodo in delovanje gospodinjskih aparatov. Ne gre pa le za odličnega pomočnika pri črpanju vode. S tem ko omogoča uporabo zbrane vode namreč varuje okolje, uporabnik pa prihrani denar. Omogoča celo črpanje podzemne vode.

Potopne tlačne črpalke za vodo

Med malimi gospodinjstvi pa so najbolj široko zastopane potopne tlačne črpalke za vodo, ki so namenjene črpanju čiste vode. Ker posameznemu gospodinjstvu prihranijo tudi do 50% pitne vode, so obvezen del opreme vsake hiše. Potopne tlačne črpalke bodo na svoj račun prišle še posebej v mesecih, ko se količine padavin znatno povečajo. V primerjavi s klasično pretočno črpalko je sicer dražja, vendar pa je veliko tišja in bolj učinkovita. Potopna črpalka je namreč, za razliko od pretočne, potopljena v vodo. Prav tako je primerna za vse tiste, ki ob hitrem tempu življenja nimajo časa izdatno skrbeti za črpalko, saj je izredno trpežna in ne zahteva pretiranega vzdrževanja.

Ker gre pri potopni črpalki za črpalni pripomoček, ki ga odlikuje velika moč črpanja, lahko uporabniku pomaga celo pri izsuševanju bazenov, ribnikov ali drugih večjih vodnih zbiralnikov. Z njihovo pomočjo lahko zalivamo vrtove. V kolikor pa si nekdo želi na svojem vrtu ustvariti pravo vodno umetnino, pa lahko potopno črpalko uporabi za ustvarjanje čudovitih fontan in umetnih slapov. Možnosti, ki jih potopne črpalke ponujajo so res velike.

Tlačne črpalke za vodo so torej izredno uporabne, zmogljive in varčne naprave, ki jim je, poleg nas, hvaležna tudi narava. Z njihovo uporabo se namreč privarčuje velika količina pitne vode, kar ni le ekonomično ampak tudi odgovorno. Z nakupom vodne črpalke boste tako prispevali majhen, a pomemben delček k varovanju našega planeta.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.