Kaj je kletna cisterna za vodo

Naraščanje cen dobrin in storitev v modernem svetu je težava, s katero se bolj ali manj uspešno spopadamo na različne načine. Vse dražji sta elektrika in tudi voda, ki je v preteklosti veljala za samoumevno – naravni, obnovljivi vir, splošno dostopen vsakomur. Danes ni več tako, čemur botrujejo tudi podnebne in druge okoljske spremembe v svetu. Zato se ljudje trudijo omejiti njeno porabo, z vodo varčevati ali jo pridobiti na druge, bolj ekološke in cenovno oz. stroškovno ustreznejše načine. Eden od njih je tudi zbiranje deževnice in njena raba v gospodinjske namene in s tem varčevanje z dragoceno pitno vodo. Za samooskrbo z vodo in zbiranje deževnice je najprimernejša cisterna za vodo, ki se lahko postavi tudi v klet, deževnica pa je tako zmeraj na dosegu roke.

Cisterna za vodo za večji izkoristek deževnice

Deževnica je mehka voda brez vsebnosti mineralov, zato je še posebej primerna za gospodinjska opravila, pri katerih se sicer porabi velika količina pitne vode: pranje perila, panje avtomobilov, splakovanje wc kotlička, zalivanje vrta, zelenice in rož. Ker ne vsebuje mineralov, pri njeni uporabi ne nastaja vodni kamen, prav tako ne pušča belih lis od apnenca na posodi. Za rastline je koristna, ker ne vsebuje kovin in boljše vpliva na njihovo rast. To so samo nekatere prednosti deževnice, zaradi katerih je smotrna tudi cisterna za vodo, v kateri se deževnica lahko zbira in shranjuje.

Kaj je kletna cisterna za vodo?

Gre za cisterno za vodo večjih dimenzij, ki je še posebej uporabna, če so v gospodinjstvu večje potrebe po vodi (npr. velik vrt za zalivanje), ali če želite deževnico uporabljati in koristiti tudi v hiši. V tem primeru je najprimernejša rešitev cisterna, ki se vgradi v tla pod zemljo, če pa te možnosti ni, alternativno predstavlja ravno kletna cisterna za vodo. V kleti je cisterna primerno zaščitena pred zunanjimi visokimi ali nizkimi temperaturami. Za kakovostno vodo mora cisterna biti iz plastike, da ne prepušča sončne svetlobe. Posledično je deževnica zaščitena tudi pred razvojem bakterij in alg, ki nastanejo zaradi svetlobe, visokih temperatur in stoječe vode. Pomembno je, da ima cisterna, nameščena v kleti, tudi prost preliv, skozi katerega lahko višek deževnice odteka nazaj v ponikalnico. Na preliv je potrebno namestiti zaščitno mrežo, ki prepreči vstop insektov ali večjih živali v cisterno.

Izkoristite prednosti kletne cisterne za vodo

Kletna cisterna za vodo se lahko poleg namestitve v kleti uporablja tudi kot nadzemni rezervoar. Priročna je za shranjevanje pitne vode in za transport vode. Gre za prostostoječi rezervoar, ki je lahko vertikalne ali horizontalne postavitve, pri tem so možne različne dimenzije cisterne. Na voljo so tudi različne prostornine, vse od 250 do 2000 litrov, glede na to, kakšne potrebe po deževnici se pojavljajo v vašem gospodinjstvu. Prednosti te cisterne so gladke stene, ki omogočajo enostavno čiščenje in manjše nabiranje umazanije. Cisterna ima ravno dno, zaradi česar je stabilna in ne povzroča težav pri umestitvi v prostor. Enostavna je za uporabo, saj ima pokrov z navojem, na dnu pa se nahaja pipa, ki zagotavlja preprost dostop do shranjene vode.

Poleg kletne postavitve lahko izbirate še med cisterno, ki se izgradi pod zemljo ali prostostoječo za na vrt, ki ima lahko tudi okrasno funkcijo. Pomembno je zagotoviti nemoten dostop do cisterne in učinkovit sistem za odvajanje odvečne vode. Tako bo cisterna za zbiranje in shranjevanje vode kar najbolje služila svojemu namenu, vi pa boste z njeno uporabo privarčevali pri stroških in storili nekaj pozitivnega za ohranitev okolja in vodnih virov.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.