Kako izbrati pravo greznico?

Ker mnoge hiše še nimajo dostopa do javne kanalizacije, je veliko lastnikov novogradenj prisiljenih izbrati primerno greznico za komunalne odplake iz svoje hiše. Ker izbira greznice ni ravno odločitev, ki bi jo lahko sprejeli brez temeljitega premisleka, vam predstavljamo nekaj namigov, ki vam bodo pomagali izbrati greznico, ki bo najprimernejša za vaš dom.

Najprej najdite model greznice, ki je najprimernejši za vaš dom

Izbira greznice je postopek, ki se začne z izbiro primernega modela greznice. Modeli različnih greznic se v osnovi razlikujejo v številu komor – posod, ki sestavljajo greznico. Število komor je odvisno od tega, koliko odpadne vode proizvede hiša. Zlasti za počitniške in manjše stanovanjske hiše, pri katerih dnevna poraba vode ne preseže 1 kubičnega metra, so najprimernejše enokomorne greznice. Za večino ostalih stanovanjskih hiš z večjo porabo vode, pa je najboljša izbira greznice z dvema ali tremi komorami. Pri dvo ali tro komorni greznici se po navadi v prvi posodi usedejo večje fekalije, zaradi česar  je približno dvakrat na leto potrebna vakumska izpraznitev greznice, v drugi in tretji posodi pa poteka filtriranje fekalij, saj moramo preprečiti, da bi odpadna voda, ki jo spustimo v tla, onesnaževala prst in dragocene vodne vire.

Poznamo tudi večkomorne greznice, ki so sestavljene iz več kakor treh komor.  Izbira greznice, ki je večkomorna, je primerna za večja poslopja ali skupino hiš, ki si deli skupni kanalizacijski sistem. Zaradi visokih stroškov vgradnje in vzdrževanja tovrstne greznice niso primerne za individualne stanovanjske hiše. Prednost takih greznic pa je ta, da odpadno vodo toliko prefiltrirajo, da je primerna za ponovno uporabo v nekaterih gospodarskih dejavnostih.

Bodite pozorni na material za odvodno jamo

Izbira greznice je pogojena tudi z materialom, ki ga nameravate uporabiti za odvodno jamo. Najpogosteje se uporabljajo montažni armirani beton, monolitni beton, plastika in opeka. Vsak izmed teh materialov ima svoje prednosti in slabosti, izbiro pa pogojuje predvsem vrsta izbrane greznice in njena predvidena zmogljivost.

Enokomorne greznice se največkrat vgradijo v kombinaciji z montažnim armiranim betonom, ki zagotavlja visoko trdnost, ni prepusten, preprečuje erozijo in je zelo trpežen.

Če se odločite za gradnjo dvo ali tro komornih greznic je najpogostejša izbira opeka ali pa masivni beton. Veliko ljudi daje prednosti konstrukciji iz opeke, saj njena gradnja poteka hitreje in enostavneje.

Najenostavnajša, vendar tudi najdražja pa je greznica s plastičnim modulom. Vgradnja je zelo hitra in enostavna, posledice vnaprej pripravljenega plastičnega modula pa so predvsem visoka cena nakupa in vgradnja greznice, ter morebitne težave z uravnavanjem tlaka pri stenah greznice.

Kako pogosto bo potrebno praznenje?

Izbira greznice je odvisna tudi od načina obdelave fekalij. Izberete lahko greznico, v kateri obdelava fekalij poteka kemijsko, mehansko ali pa biološko. Pomembno je, da izberete način obdelave fekalij, ki bo zadoščal vaši dnevni proizvodnji odpadne vode. Če boste način obdelave fekalij izbrali svoji porabi primerno, bo praznjenje greznice potekalo enkrat letno.

Izbira greznice je pomembna odločitev, kateri pogosto ne pripisujemo velikega pomena, saj je nekaj, kar ne vidimo. Toda čeprav greznice ne vidimo, je njena pravilna izbira zelo pomembna, saj nam drugače lahko povzroči kar nekaj težav, ki se lahko odražajo zlasti v obliki neprijetnih vonjav.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.