Kako izbrati pravi filter za deževnico?

Zbiranje deževnice in njena uporaba je zelo ekološki hkrati pa tudi ekonomičen postopek. Toda da z zbiranjem deževnice pridobite vodo, primerno za ponovno uporabo v sanitarijah ali za zalivanje vrta, morate poskrbeti za ustrezen filter za deževnico. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako izbrati pravega.

Izkoristite potencial deževnice

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati kako pomembna dobrina je tekoča voda, zato se vse več ljudi odloči za namestitev zbiralnika za deževnico. Ta namreč omogoči, da se zbrana deževnica ponovno uporabi kot sanitarna voda, voda za delovanje določenih delovnih strojev ali pa za zalivanje vrta. Tako na prvi pogled navadna voda, ki bi se drugače zlila v kanalizacijo, dobi novo priložnost za uporabo. Zaradi uporabe deževnice boste prihranili veliko pitne vode, za kar vam bo hvaležno tako okolje kot tudi vaša denarnica.

Odločitev, kateri filter za deževnico izbrati je odvisna od okolice vaše hiše

Če želite zbrano deževnico ponovno uporabiti pa je pomembno, da jo zbirate na način, da bo shranjena deževnica očiščena vseh nesnag ki se znajdejo v njej na poti do zbiralnika deževnice. Sem spada predvsem odpadno listje, smeti, morebiti tudi pesek in zemlja. Nesnaga, ki se po navadi znajde v vaši deževnici je seveda odvisna od okolice vaše hiše, pogojuje pa tudi izbiro, kateri filter za deževnico boste izbrali, saj je njihova ponudba zelo široka. Več kot imate v okolici svojega doma različnega srednjega in visokega rastja, zmogljivejši filter za filtriranje nesnage boste potrebovali.

filter-za-dezevnico-dez

Pomembno je tudi zakaj bi radi ponovno uporabili deževnico

Kateri filter za deževnico boste izbrali, pa je odvisno tudi od tega, za kakšne potrebe boste deževnico ponovno uporabili in do kolikšne mere mora biti očiščena. Poznamo namreč filtre za deževnico z različnimi stopnjami čiščenja. V grobem lahko izberete filter za deževnico s primarnim ali sekundarnim čiščenjem.  Glavna razlika med njima je v fazah čiščenja, saj ima filter s primarno stopnjo čiščenja le eno stopnjo čiščenja deževnice, filter s sekundarno stopnjo pa ima kar dve.  Običajno ti dve vrsti filtra namestimo pod različne žlebove, s katerih bomo prek filtra speljali deževnico v zbiralnik vode. Po navadi velja, da če vemo, da se bo v naših žlebovih nabralo veliko umazanije in nesnage, da je bolje izbrati filter za deževnico s sekundarnim čiščenjem. Deževnica, prečiščenja s filtrom primarne ali sekundarne stopnje je najbolj primerna za zalivanje vrta in drugih površin okoli hiše.

Če pa želite deževnico prečistiti še bolj in jo uporabiti tudi za sanitarno vodo, pa vam priporočamo, da se v kombinaciji s filtrom odločite za nekoliko naprednejše tehnike čiščenja deževnice. Te po navadi vključujejo dodatne mreže, sita in vložke, ki deževnico še dodatno prefiltrirajo. Lahko pa se odločite tudi za preusmerjevalnike deževnice, ki bodo prečiščeno deževnico s pomočjo posebnih tehnologij čiščenja očistili do te mere, da bo deževnica primerna za shranjevanje. Ta način je zelo priporočljiv zlasti za tiste, ki nameravate shranjevati večje količine deževnice, saj posebna tehnologija poskrbi, da v prečiščeni deževnici ne nahajajo težke kovine ali drugi kemični ostanki, ki pogosto povzročijo kvarjenje vode.

Pomembno pa je vedeti tudi, kolikšne so vaše potrebe po zbiranju deževnice, saj je velikost in način nameščanja filtra za deževnico pogojuje tudi velikost zbiralnika za deževnico.

Posvetujte se s strokovnjakom

Ker pa poleg različnih tehnologij filtrov za deževnico lahko izbirate tudi med različnimi materiali posameznih filtrov in njihovim nameščanjem, vam svetujemo, da se predenj se odločite za filter za deževnico posvetujete s strokovnjakom, mu predstavite svoje želje in tudi pogoje za postavitev zbiralnika za deževnico, saj vam bo znal najbolje svetovati, kateri filter za deževnico je pravi za vas.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.