Črpalka za zalivanje vrta – kako jo shraniti čez zimo in vzdrževati

Črpalka za zalivanje vrta je nepogrešljiva oprema za vsakega vrtnega navdušenca. Od ročnih črpalk do električnih črpalk in črpalk za fontane, izbira je pestra in vsaka ima svoje prednosti. Vendar ni dovolj le izbrati pravo črpalko. Pomembno je tudi, kako jo pravilno vzdrževati in shraniti čez zimo, da bo služila vrsto let. Z zimskih mesecih je čas, da razmislite o tem, kako ohraniti vašo črpalko v odlični formi in jo pripraviti na prihajajočo sezono zalivanja.

Pregled različnih vrtnih črpalk: od ročnih do električnih

Katera je prava črpalka za zalivanje vrta za vaš vrt je bistvene vprašanje, saj vam omogoča učinkovito in enostavno zalivanje. Odgovor na to vprašanje je odvisen od več dejavnikov, kot so velikost vašega vrta, dostopnost do električne energije, globina vode v vodnjaku ali ribniku, ter vaše želje glede udobja in enostavnosti uporabe.

Ročna črpalka za zalivanje vrta

Ročna črpalka za zalivanje vrta je odlična izbira za manjše vrtove, kjer električna energija morda ni na voljo ali pa želite enostavno in poceni rešitev za zalivanje. Abyssinka se razlikuje od tradicionalnih črpalk po svojem ročaju za črpanje na desni strani, kar omogoča enostavno uporabo, še posebej na težko dostopnih mestih.

Izdelana je iz debele litine, kar zagotavlja trpežnost in dolgo življenjsko dobo. Sestavljena je iz več ključnih komponent, vključno s pokrovom črpalke, ročajem, vlečno palico bata, bata črpalke s povratnim ventilom, batnim tesnilom, telesom glavne črpalke, osnovno črpalko in suličnim ventilom. Abyssinka je primerna za vodnjake z vodo na maksimalni globini 8 metrov. S pravilno opremo se lahko priključi na različne cevi za učinkovito črpanje vode.

Hkrati pa je pomembno upoštevati vzdrževanje ročnih črpalk. Priporočamo, da vedno imate pri sebi rezervno tesnilo bata, saj se to tesnilo lahko sčasoma obrabi, kar vodi do slabega črpanja ali celo popolne nezmožnosti črpanja vode. Ročna črpalka za zalivanje vrta je tudi odlična za pomoč sesalnim črpalkam ob prvem zagonu, še posebej, če se soočate s težavami pri sesanju vode zaradi nizkega nivoja vode.

Električna črpalka za zalivanje vrta in vzdrževanjehidropak ali hidrofor

Električna črpalka za zalivanje vrta PF50 se uporablja za oskrbo vodnjakov, domačih bazenov, kaskad, fontan in vrtnih ribnikov, želite zagotoviti, da bo ta naprava vedno delovala v najboljšem možnem stanju.

Najprej je pomembno, da redno čistite črpalko in njene komponente. Voda, ki jo črpa črpalka, pogosto vsebuje drobne delce in nečistoče, ki se lahko zadržijo v črpalki in vplivajo na njeno učinkovitost. Preverite filter, ki je nameščen na črpalki, in ga po potrebi očistite. Večina filtrov pri črpalkah PF50 je enostavno odstraniti in očistiti ter jih lahko ponovno uporabljate. Redno čiščenje filtra je ključno, saj preprečuje zamašitve in ohranja pretok vode nemoten.

Poleg tega pazite na stanje električnih komponent. Preverite kable, priključke in stikala ter jih občasno pregledate, da se prepričate o njihovi integriteti. Ne pozabite tudi na tesnjenje črpalke, saj puščanja lahko povzročijo izgubo učinkovitosti in puščanje vode.

Pravilno shranjevanje črpalk čez zimo

Najprej, preden začnete s shranjevanjem, je bistveno, da temeljito očistite črpalko. Odstranite vso umazanijo, ostanke vode in morebitne nečistoče, ki bi lahko poškodovale notranje dele. Razstavite črpalko, če je to potrebno in preverite, ali so vsi deli v dobrem stanju. Če opazite znake obrabe ali poškodb, je pametno opraviti potrebna popravila ali nadomestitev delov pred shranjevanjem.

Naslednji korak je izprazniti črpalko. Preverite, ali je notranjost črpalke povsem suha, saj bi zamrznjena voda lahko povzročila poškodbe. Upoštevajte, da nekateri modeli črpalk vsebujejo mazivo, zato se posvetujte z navodili proizvajalca o pravilnem izpraznjenju in shranjevanju.

Ko ste prepričani, da je črpalka za zalivanje vrta suha, jo shranite v suhem in hladnem prostoru, stran od mraza in zmrzali. Idealno mesto za shranjevanje je v notranjih prostorih, kot na primer klet ali garaža. Če je notranje shranjevanje oteženo, premislite o uporabi zaščitne prevleke, ki bo preprečila, da bi se črpalka izpostavila ekstremnim vremenskim razmeram. Tako vam bo črpalka za zalivanje vrta služila še dolgo.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.