Cisterna za vodo (pitno) – vse njene prednosti

Z naraščanjem števila svetovnega prebivalstva naraščajo tudi potrebe po pitni vodi, ta pa je zaradi podnebnih sprememb danes vse manj dosegljiva in nikakor ne velja za samoumevno. Opredeljena je kot voda v svojem prvotnem stanju ali po pripravi, namenjena pa je za pitje, kuhanje, pripravo hrane in za druge gospodinjske uporabe, ne glede na poreklo in tudi ne glede na to, od kod prihaja – iz vodovodnega omrežja, iz cisterne ali v obliki predpakirane vode. Slovenija velja za eno od najbolj vodnatih evropskih držav, poleg tega ima tudi  izjemno kakovost pitne vode, ki je na večini slovenskega območja dosegljiva kar iz pipe, kar v sodobnem svetu velja že za pravi prestiž. Če pa živite na območjih, kjer je dostop do pitne vode otežen ali omejen, je prava rešitev cisterna za vodo, saj poleg dostopa do pitne vode zagotavlja še številne druge prednosti.

Katere so prednosti cisterne za pitno vodo?

Cisterna za vodo, ki je namenjena pitju, je izdelana iz kakovostcnega polietilena, primernega za pitno vodo in živila, materiali pa so predhodno v akreditiranem laboratoriju testirani na razvoj mikroorganizmov. Zaradi njene gladke površine notranjosti se na stenah ne more nabirati umazanija, kar pripomore k še večji kakovosti zbrane vode. Iz kvalitetne izdelave izhajajo še druge prednosti, ki jih ima cisterna za vodo:

 • Prilagojena je za umestitev v zemljo tudi ob zahtevnejših pogojih – ima 10–16 mm debele stene, zato je primerna tako za povozne kot nepovozne poti.
 • Cisterna za vodo je izdelana v enem kosu, brezšivno, iz zelo vzdržljivega materiala po posebnem rotacijskem postopku, zato je primerna za vgradnjo v tla vse do globine 2,5 metra.
 • Vzdržljiv material zagotavlja dolgo življenjsko dobo cisterne za pitno vodo, ki je tudi vodotesna.
 • Polietilen je biološko razgradljiv material, zato cisterna tudi ko odsluži svoji uporabi, ne onesnažuje okolja ampak zaradi biorazgradljivosti pripomore k njegovemu varovanju.
 • Cisterna za vodo iz polietilena je precej lažja od betonskega zbiralnika, zato sta lažja tudi njen transport in vgradnja.
 • Enostavno je vzdrževanje in čiščenje cisterne, poskrbeti je treba le na površino okoli pokrova, ki mora biti očiščena, da vanjo ne padejo večji trdni delci.
 • Poleg zbiranja pitne vode je primerna tudi za zbiranje deževnice, ki jo lahko uporabite za zalivanje vrta, pranje avtomobilov in pri mnogih gospodinjskih opravilih.
 • Cisterne so dobavljive v različnih velikostih in prostorninah – izberete lahko večjo ali manjšo glede na svoje potrebe – ali gre za počitniške hiše in vikende, ali pa to vodo uporabljate vsakodnevno v stanovanjskih objektih.
 • Cisterna za vodo omogoča varčevanje s pitnimi in deževnimi viri vode, s čimer se zmanjšajo stroški porabe vode.
 • S cisterno za vodo ste s pitno vodo preskrbljeni tudi v sušnih mesecih ali ob pomanjkanju padavin, saj se ta skladišči in pripomore k samooskrbi z vodo in zmanjšanju odvisnosti od vodovodnega omrežja.
 • Cisterna za vodo omogoča nadgradnjo s standardnim eko programom, v katerega sodijo lovilci maščob, peskolovi in obroči, dobavljiv pa je tudi instalacijski material kot so spojke, cevi, litoželezni pokrovi, črpalke, rešetke in hidroforne postaje.

V izogib prekomerni porabi pitne vode omejite čas tuširanja, morebitna puščanja na vodovodnih instalacijah sproti popravljajte ter izberite varčni pomivalni in pralni stroj. Tako bo tudi zaloga vode v cisterni trajala dalj časa, vi pa boste pripomogli h gospodarnemu ravnanju z dragoceno pitno vodo.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.