Čemu služi zadrževalnik meteorne vode in zakaj ga namestiti v vaše okolje

Zadrževalnik meteorne vode je nujen, če voda dela škodo poslopjem, premoženju ali ogroža ljudi. Ko skupnosti rastejo, se povečuje potreba po preusmerjanju vode. Odtok meteorne vode preplavi mestno kanalizacijo in lahko z erozijo poškoduje bližnje potoke in reke, zato se uporabi zadrževalnik meteorne vode. Ravnanje z meteorno vodo blizu njenega izvira lahko prihrani milijone pri dragih popravilih, ki bi sicer bila usmerjena v odpravo erozije ali nadzor nad poplavami. Običajna metoda za upravljanje padavinske vode je izgradnja vodnih poti z lovilci in bazeni. Bazeni so namenjeni zbiranju vode in njenemu sproščanju s hitrostjo, ki preprečuje poplave ali erozijo.

Zadrževalnik meteorne vode v naravi je bazen v več oblikah

Zadrževalnik meteorne vode je lahko zadrževalni bazen, tako je nivo vode nadzorovan z odprtino za nizek pretok. V večini primerov je odprtina del kovinske ali betonske strukture imenovane dvižni vod. Zadrževalni bazen ima odprtino na dnu in nima stalnega vodnega bazena. Med nevihtami vsa voda odteče in običajno ostane suh. Zadrževalni bazen ali ribnik ima dvižni vod in odprtino na višji točki in zato zadržuje stalen bazen vode. Zadrževalni bazen je videti kot navaden ribnik, vendar ima pomembno vlogo pri nadzoru odtoka meteorne vode.

Zadrževalnik meteorne vode je pomemben za shranjevanje in upočasnitev odtoka padavinske vode iz bližnjih območij, zlasti območij z asfaltno ali betonsko gradnjo. Odtok padavinske vode teče veliko hitreje s teh površin, kot z naravnih območij in ga je treba preusmeriti, da se zagotovi odtok z želeno hitrostjo. Količina čiščenja in obdelave vode je omejena. Suhi bazeni ali zadrževalni bazeni nadzorujejo samo poplavne tokove. Zadrževalnik meteorne vode lahko zagotovi tudi nekatere prednosti kakovosti vode z zmanjšanjem onesnaževal in usedlin.

Suhi bazeni za zadrževanje vode

Suhi zadrževalnik meteorne vode je najbolje uporabiti na območjih, kjer je  več površine. Na manjših območjih je težko nadzorovati kakovost vode in druge možnosti so lahko primernejše. Suhi zadrževalni običajno uporabljajo zelo majhen naklon za preusmerjanje vode. Vhod ne sme biti več kot 15 % višji od izhoda, da se zagotovi ustrezna količina pretoka vode skozi sistem. Sistem deluje tako, da omogoča veliko zbiralno površino ali bazen za vodo. Voda nato počasi odteka skozi odprtino na dnu strukture. Tako ima okolica  vegetativni blažilnik, ki lahko prenese suhe ali mokre razmere.

Izvedba zadrževalnikov je različna in odvisna od terena količin meteornih voda, ki jih običajno pade v tistem območju in vaših potreb. Zadrževalnik meteorne vode lahko doda vrednost nepremičnini.

Mokri zadrževalni sistemi za meteorno vodo

Mokri zadrževalnik meteorne vode je struktura za nadzor padavinske vode, ki zagotavlja zadrževanje in čiščenje onesnaženega odtoka padavinske vode. Z zajemanjem in zadrževanjem odtoka padavinske vode mokri zadrževalni bazeni nadzirajo količino in kakovost padavinske vode. Naravni procesi v njih nato delujejo na odstranjevanje onesnaževal. Zadrževalni bazeni morajo biti obdani z naravno vegetacijo, da se izboljša stabilnost brežin in izboljšajo estetske prednosti.

Voda je preusmerjena v mokri zadrževalni bazen z mrežo podzemnih cevi, ki povezujejo meteorne odtoke z njim. Sistem omogoča, da velike količine vode vstopijo v ribnik, iztok pa izpušča majhne količine vode, kolikor je potrebno za vzdrževanje želenega nivoja vode. Z zdravstvenega vidika vedno obstaja skrb zaradi stoječe vode. To je lahko nevarnost utopitve, zlasti pri otrocih. Ribniki lahko privabijo tudi komarje, ki lahko prispevajo k prenosu nekaterih bolezni. Strokovno narejeni zadrževalni bazeni so enostavni, če je zagotovljen prostor. Zbirajo in izboljšujejo kakovost vode. Vodo pa obdelajo naravno brez dodatne opreme.

Vzdrževalna dela

Eno najpomembnejših vzdrževalnih del je zagotoviti, da se odprtina ne zamaši. Če v cevi ne spuščate smeti, boste zagotovili pravilno delovanje odtokov in bazenov. Če sledite vzdrževanju, lahko zmanjšate draga popravila v prihodnosti. Nekajkrat letno in po večjih neurjih preverite, ali so na brežini požiralniki in druge motnje. Odstranite usedline in ostanke, kar zagotavlja pravilno delovanje. Odstranite ostanke okoli odtokov in v njih, preden pridejo do iztokov, da preprečite težave. Strokovno namestitev pa najdete na zgornji povezavi.

4/5 - (44 votes)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.