Peščeni filter za male čistilne naprave

Peščeni filter je namenjen je za sekundarno čiščenje odpadne vode, ki služi kod druga stopnja čiščenja pri tri prekatnih greznicah ali čistilnih napravah. Filter združuje filtriranje in biološki proces čiščenja s pomočjo bio organizmov.
Naprava je postavljena za čistilno napravo ali greznico v zemljo in mora biti pokrita z 30-50 cm plastjo zemlje. Njena velikost je odvisna od števila uporabnikov (oseb).

Opis

Peščeni filter kvadratna , vodo tesna posoda iz poli propilenskih plošč z vgrajenim dotokom in odtokom z prezračevalno in vzorčno komoro.
Napolnjen rezervar zajema gramoz od 10-30mm in filtrirno plast 2-8 mm (kremenčev pesek). Zgornja plast v filtrirni posodi se loči od zemlje z geo tekstilom.

​IZDELANO IN PREIZKUŠENO V SKLADU Z SIST EN 12566-1

Montaža

Plastična posoda se vgradi na betonsko ploščo ali steptano peščeno podlago (odvisno od terena), od 30- 50cm pod nivojem okoliškega terena, zaradi delovanja v zimskem času.
Po namestitvi posode se povežejo dovodne in izhodne cevi, ter nasuje filtrirni pesek.
Voda se lahko odvaja v ponikalnico z ponikaljnim elementom ali spusti v površinske vodotoke. Posoda se po napolnitvi filtrirnega materiala pokrije z geo tekstilom, ki omogoča dotok deževnice in s tem spiranje filtrirnega materiala.

Za enakomerno porazdelitev vode po celotni površini filtrirne naprave poskrbi distribucijski kanali. S pomočjo gravitacije se voda pretaka skozi filter in pri tem se s pomočjo mikroorganizmov voda očisti. Enak postopek za čiščenje vode uporablja narava sama, saj je že pregovor, ko voda preteče devet kamnov je očiščena.
Zahteve za delovanje so minimalne. Zahtevajo samo vizualni nadzor nad vodo pri izpustu, če se vizualni videz vode poslabša, je potrebno zamenjati filtrirni pesek na približno 15-20 let.

Prednosti

  • visoka učinkovitost čiščenja, v kombinaciji z biološko čistilno napravo odpadno vodo
  • očisti do 99 %, v kombinaciji z tri prekatno greznico se voda očisti od 90 do 95%
  • enostavna namestitev
  • dolga življenjska doba
  • minimalne zahteve za delovanje
  • zanesljivost v prekinitvah dovoda odpadne vode
  • ne moti okolice z hrupom ali vonjem
  • kompaktna zasnova

Kvaliteta vode na izpustu

Velikost

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.