Naj bakterije za greznice poskrbijo za čisto greznico

Kljub temu, da se nahajamo že v letu 2020, v marsikaterem delu Slovenije še vedno ni vzpostavljenega kanalizacijskega omrežja, posledica česar je, da je več tisoč lastnikov hiš še vedno primorano vzdrževati greznico, s katere je od leta 2016 prepovedano spuščati neprečiščene odplake v okolje. Ker se v greznicah koncentrirajo odpadna voda in ostale sanitarni odpadki, se lahko hitro zgodi, da iz nje začne neprijetno smrdeti ali da se prehitro napolni. Ta problem lahko v vaši greznici rešijo bakterije za greznice.

Kako delujejo bakterije za greznice?

Razgradnja odpadnih, oz. odmrlih snovi je popolnoma naraven proces, ki je na Zemlji prisoten že tako dolgo, kot je na njej prisotno življenje. Ta proces se seveda odvija tudi v vsaki greznici. Toda na žalost veliko počasneje, kot bi si mi želeli. Posledica počasnega razgrajevanja odpadnih snovi pa je prehitro polnjenje greznice, predvsem pa nastanek neprijetnih vonjav, ki se razširjajo tako v okolici greznice, lahko pa udarijo tudi nazaj v odtoke, kar pomeni, da prinesejo neprijeten smrad nazaj v hišo, kar je najverjetneje zadnja stvar, ki bi se jo želeli.

Zato je češko podjetje Bioprospect združilo nekatere vodilne strokovnjake s področja biologije in kemije, da so s skupnimi močmi razvili biološki pripravek, ki bo pospešil razgradnjo snovi v greznicah. Mnoge umetne snovi, ki se znajdejo v odpadni sanitarni vodi na poti iz našega doma namreč preprečujejo in uničujejo razvoj naravnih mikroorganizmov, ki bi drugače opravljali nalogo razgradnje. Novi biološki pripravek pa vsebuje bakterije za greznice, ki zamenjajo odmrle mikroorganizme in tako pomagajo vzpostaviti nazaj primerno floro za hitro in učinkovito razgradnjo odpadnih snovi.

Zakaj je boljše izbrati biološke kot umetne produkte?

Dejstvo, da v greznicah proces razgradnje ne poteka tako hitro kot bi si želeli, je znano že dolgo časa, zato lahko danes v široki ponudbi pripravkov za greznice izbirate rudi med mnogimi umetnimi pripravki. Toda če imate vsaj malo znanja biologije, vam bo hitro jasno, da lahko s temi pripravki svoji greznici hitro naredite več škode kot koristi.

Kot smo že omenili, v vsaki greznici poteka naravni proces razgradnje odpadnih snovi, ki ga z rušenjem naravno vzpostavljene flore rušijo umetne snovi, ki v greznico pridejo skupaj s sanitarno vodo. Če bomo kot rešitev za počasno razgradnjo snovi v greznico dodali umeten produkt, ki naj bi pospešil hitro razgradnjo, bomo s tem uničili še tiste naravne mikroorganizme, ki so v greznici še ostali in s tem popolnoma uničili naraven proces razgradnje snovi, zaradi česar bo stanje v naši greznici odvisno le še od dodajanja umetnih pripravkov in njenega praznenja.

Če pa se odločite za biološki pripravek in v svojo greznico dodate bakterije za greznice, boste z njihovimi encimi pospešili naraven proces razgradnje snovi, saj bodo bakterije za greznice zamenjale odpadne mikroorganizme in pospešile nastajanje novih. Tako boste na naraven način okrepili naravno floro greznice, pospešili razgradnjo, predvsem pa rešili problem prepolne in smrdeče greznice na dolgoročni ravni.

Kako pravilno uporabiti bakterije za greznice?

Uporaba biološkega aktivatorja, ki vsebuje bakterije za greznice pa je sila preprosta. Iz škatle vzamete eno vrečko z biološkim aktivatorjem vaše greznice in njeno vsebino stresete v vedro z vodo, pri čemer upoštevate predpisano razmerje. Nato rahlo premešate vsebino in jo enostavno zlijete v vašo greznico.

Priprava biološkega aktivatorja, ki vsebuje bakterije za greznice, vam ne bo vzela več kot pet minut  časa, vam bo pa zato hvaležna vaša greznica, pa tudi vi sami, saj si boste na enostaven in hiter način prihranili veliko časa, ki bi ga drugače porabili za vzdrževanje greznice.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.