Cena zbiralnika deževnice se povrne že v treh letih

Zbiralnik deževnice cena se splača iz tega razloga, ker ne samo, da privarčujete pri porabi vode, ampak tudi pri komunalnih stroških, ker so vezani na samo porabo sistemske vode in se v nekaj letih na stroških bistveno pozna, v treh letih pa se zagotovo povrne. Odvisno je seveda od tega, kako veliko streho imate za zbiranje deževnice in samo cisterno. Zbiralnik deževnice cena je odvisna tudi od same cisterne, njene velikosti, tipa in dodatkov, kot so filtri ter celotni vodovodni sistem, ki je lahko priključen tako na pralni stroj, pipe, tuš in straniščno školjko.

Zbiralnik ali cisterna je narejena iz 100 % PVC materiala, ki se lahko reciklira, ni propustna in je odporna tudi na glodalce in pritiske. Cisterna za zbiranje deževnice je nujna tam, kjer vode ni oziroma je ni možno priklopiti iz sistema. Dobrodošla pa je povsod tam, kjer se sicer uporablja sistemska voda, bi pa radi bistveno zmanjšali stroške za vodo, ki so zaradi okoljskih in drugih komunalnih dajatev ter prispevkov kar velik strošek za vsako družino.

Zakaj je deževnica dobra voda?

Prednost deževnice pred podtalnico je v tem, da  gre za zelo mehko vodo brez odvečnih kamnin in mineralov. Ti pomeni, da ne pušča kamna na ceveh in v umivalnikih, tuših ter v straniščnih školjkah. S tem se ohranjajo sanitarije in pralni stroj dlje časa in jih ni treba toliko čistiti ali popravljati in uporabljati soli in mehčalcev za pranje perila, razen če to želite. Tako boste že pri tem prihranili dosti denarja. Mehka voda je tudi precej boljša za pitje in ne povzroča ledvičnih kamnov.

Kar se tiče zalivanja vrta in napajanja živali, pa je deževnica tudi daleč najboljša voda, saj je v naravi tako, da deževnica zaliva vrtove in njive ter travnike, zato rastline najbolje uspevajo ravno s pomočjo zalivanja deževnice. Tudi živali v naravi večinoma dostopajo do deževnice za pitje, nekatere sicer uporabljajo tudi podtalnico.

Zbiralnik deževnice cena je odvisna od velikosti gospodinjstva in njegovih potreb

Zbiralnik deževnice cena je vezana glede na velikost gospodinjstva in na to, kaj bi radi priklopili na cisterno. Recimo, da gre za štiričlansko družino, ki bi rada v celoti uporabljala vodo za pitje, kuhanje, tuširanje, stranišče, pranje avtomobila in zalivanje vrta. V tem primeru mora imeti stavba na razpolago streho z najmanj 250 m2, da zajame 5000 litrov deževnice za mesečno porabo vode.

Takšen zbiralnik deževnice cena je dejansko dokaj nizka glede na to, koliko se prihrani pri porabi vode. Cena je dejansko nizka, če pomislimo na to, da s cisterno varčujemo s pitno vodo in ohranjamo podtalnico, ki je nujna, ne samo za pitno vodo, ampak tudi za rast rastlin in ostali ekosistem, da je v naravnem ravnovesju.

Za tak zbiralnik vode boste odšteli s filtrom vred za pitno vodo okoli slabega tisočaka. V primeru, da bi želeli, da vam izkušen strokovnjak uredi še notranjo instalacijo z dovodom, z umirjevalcem vode ter odvodom viška vode, ki ima tudi prepreko za glodalce ter fiksnim odvzemom vode z nepovratnim ventilom in vključenim filtrom, potem boste dodali le še malo manj kot 70 Eur, kar je res nizek strošek proti prihranku, ki ga boste imeli v naslednjih desetletjih. Sama investicija se vam bo povrnila nekje od treh do petih let, odvisno od vaše sedanje porabe, po tem pa imate samo še plus pri stroških. Samo vzdrževanje takega sistema ni zahtevno.

Cene zbiralnikov za vikende in majhne porabnike vode

Morda pa boste ugotovili, da bi kombinirali sistemsko vodo in deževnico, kar je danes praksa v mnogih gospodinjstvih, ki si s tem želijo znižati stroške porabe vode in komunalnih prispevkov ter biti hkrati ekološko usmerjeni glede ohranjanja narave. V tem primeru ni potrebno imeti tako velike cisterne za vodo. Lahko izberete tudi 4000, 3000 ali celo 2000 litrske.

Prednost manjših cistern je v tem, da potrebujete za zbiranje tudi manjšo površino strehe, zato so primerne tudi za manjše hiše in vikende. Manjši zbiralnik deževnice cena se giblje med 600 in 800 Eur z vštetim filtrom za pitno vodo in prevozom.

Seveda imate lahko tudi veliko hišo in bi radi samo določene porabnike vode povezali z deževnico, na primer pralni stroj ali zalivanje vrta ali sanitarije, ostalo pa pustili priklopljeno na sistemsko vodo.

Nekateri majo raje kombinacijo, saj lahko pride tudi do ekstremno sušnega obdobja in pomanjkanja vode. Je pa možnost v tem primeru, da vam cisterno, če nimate druge vode, napolnijo gasilci, za kar ne boste veliko odšteli.

Kaj pa, če imate veliko porabnikov vode, kot je na primer živina ali nasad?

V primeru, da imate hlev z živino, ki jo napajate, je deževnica najboljša in najcenejša izbira. Naravno pada z neba, je brezplačna in zanjo se ne zaračunavajo komunalni prispevki. Potrebovali pa boste večjo streho za zbiranje vode, kar ni problem, če imate zraven še gospodarsko poslopje, ki ima po navadi veliko površino.

Zbiralnik deževnice cena teh zbiralnikov je nekoliko višja in je najboljše, da ponudniku pošljete povpraševanje za individualni izračun. Namreč lahko izbirate med večjimi zbiralniki vode, ki so lahko od 8000 litrov pa vse do 12000 litrov.

Prav posebej pa lahko naredijo zbiralnik deževnice, cena je odvisna od želja in potreb naročnika. Primerne so tudi z zalivanje velikih nasadov, ki ne morejo brez vode in jih je treba namakati. Cena deževnice proti sistemski vodi ni primerljiva, saj je deževnica brezplačna. Te cisterne so narejen povsem po naročilu.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.