Zbiralnik deževnice 5000l varuje okolje in vaš družinski proračun

Zbiralnik deževnice 5000l zadostuje pri povprečnih letnih padavinah za 4 člansko družino, da prihrani pri sanitarnih vodah. Deževnico lahko uporabite za splakovanje stranišča, kopanje, pranje pa tudi za zalivanje vrta. Običajno je zbiralnik deževnice 5000l izdelan iz polietilena, ki je bio razgradljiv in ima 50 letno garancijo. S posebnimi filtri lahko to vodo spremenite tudi v pitno, ker je zbiralnik testiran v akreditiranem laboratoriju na to, da se v njem mikro organizmi ne razvijejo.

Zbiralnik deževnice 5000l varčuje z vodo

Danes je svet ekološko usmerjen v varovanje pitnih voda, zato so zbiralniki deževnice zelo dobrodošli. Škoda je, da deževnica s streh odteče v kanale in potem stran od hiše in vrtov. V zbiralnikih se zbira voda s strehe in zaradi tega se porabi v gospodinjstvu bistveno manj pitne vode iz javnega sistema za sanitarne vode. Tako vam zbiralnik deževnice 5000l prihrani toliko pitne vode, da se investicija v zbiralnik povrne že v dveh letih.

Če se sprašujete, ali je zbiralnik deževnice 5000l dovolj velik za vas, je odgovor, da je to odvisno od površine vaše strehe, porabe vode v gospodinjstvu in količine padavin v vašem kraju v enem letu. Takšna prostornina zbiralnika je običajno ravno prav velika, da se vzdržuje porabljena in pridobljena količina deževnice.

5000 l je prostornina, pri kateri se voda porabi ravno toliko, da ne stoji v zbiralniku in ne zastara, hkrati pa je dovolj velika, da zdrži večje nalive. Taka prostornina zagotovo zadostuje za spiranje WC-ja, pranje avta in tudi za zalivanje vrta. Če ste večji porabnik vode, pa bo morda za tuširanje in pralni stroj potrebno kupiti malo večji zbiralnik. Vsekakor je to odvisno od vaše navade, koliko vode porabite za določena opravila.

Ali je zbiralnik deževnice težko vgraditi?

Zbiralnik deževnice 5000l meri v višino 2 m in dolžino malo manj kot 2,5 m, težak pa je 220 kg. Ker je izdelan monolitno, torej iz enega kosa, to pomeni, da je zelo robusten in vzdržljiv, tudi za večje pritiske. Zato lahko ta zbiralnik vgradite brez, da bi naredili razbremenilno ploščo, pri tem pa morate upoštevati, da je treba imeti dobro narejen lito želelen pokrov, z armiranim betonskim vencem, ki prenese ustrezno nosilnost, čezenj pa lahko zapeljejo vozila do 2,2 tone teže.

Zbiralnik deževnice 5000l ni zahteven za vgradnjo. Ker ni težak, se ga vgradi zelo hitro in enostavno. Transport je enostaven, pripeljejo ga do dvorišča, kjer ga sami razložite. Naredijo pa vam odprtine, ki so potrebne za vgradnjo dodatkov za delovanje zbiralnika. Če je ohišje vgrajeno tako, kot zahteva proizvajalec, potem dobite 50 letno garancijo na ohišje zbiralnika.

Tudi njegova uporaba je zelo enostavna, čiščenje pa je preprosto. Največkrat se boste srečali z zbiralniki znamke Zagožen.

Ali lahko zbiralnik deževnice 5000l nadgradim?

Da, zbiralnik deževnice 5000l lahko nadgradite s priključki, ki omogočajo vstop in izstop vode, ter z dodatnimi filtri za čiščenje vode. Zraven lahko naročite še litoželezen pokrov, zračnik, povišek in tesnilo poviška. Odprtine pa vam naredijo mojstri in namestijo še tesnila.

Običajno se ljudje odločajo za podzemni zbiralnik vode, ki se ga ne vidi in je najlažje iz njega speljati cevi v hišo za splakovanje stranišča in druge sanitarne vode. Velikokrat ga nadgradijo tudi z okrasnim zunanjim zbiralnikom vode, ki ga povežejo s podzemnim, kateri ima tudi to dobro lastnost, da vodo ohranja vedno hladno v enaki temperaturi, ki je najbolj primerna za zalivanje vrta.

Če pa bi radi imeli povsem samooskrbno vodo, tudi pitno, potem je najbolje, da si omislite malo večji zbiralnik vode, ki mu dodate posebne filtre za čiščenje deževnice in vaša hiša bo imela lastno vodo, ki je ne boste več plačevali, hkrati se vam bo zmanjšal tudi strošek za okolijski prispevek in kanalščino. V nekaterih primerih pa se sploh ne plačuje, kar je še dodaten prihranek zaradi zbiralnika deževnice.

Če pa potrebujete vodo le za zalivanje vrta, se splača postaviti zunanji zbiralnik deževnice, ki ga postavite lahko sami.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.