Zakaj je biološka čistilna naprava dobra izbira?

Biološka čistilna naprava je ena od vrst malih komunalnih čistilnih naprav, ki se uporablja za čiščenje odpadne vode iz gospodinjstev. Je sodobna alternativa greznice, ki je bila do sedaj največkrat uporabljana za odvajanje odpadne komunalne vode na območjih brez možnosti priklopa na javno kanalizacijsko omrežje. Danes greznice uspešno nadomeščajo čistilne naprave, med njimi biološka, ki deluje tako, da posnema delovanje mikroorganizmov. Ti v naravnem okolju razgrajujejo nastalo nečistočo, v biološki čistilni napravi pa ti procesi potekajo v veliko večjem obsegu zaradi večjih količin vode, zraka in hrane. Mikroorganizmi se v čistini napravi razrastejo v biomaso s pomočjo posebnih nosilcev in tako opravljajo funkcijo čiščenja vode, v kateri se nahaja biološko razgradljiva umazanija.

Zakaj izbrati biološko čistilno napravo?

 • Ima zanesljivo delovanje skoraj 100-odstotnim učinkom čiščenja odpadne vode.
 • Je samooskrbna, saj ni odvisna od zunanjih virov energije.
 • Za razliko od čistilne naprave na elektriko je povsem neslišna in nemoteča za okolico.
 • Gre za zaprt sistem, zato ne prepušča neprijetnih vonjav.
 • Biološka čistilna naprava se vkoplje v zemljo, zato je nemoteča in ne posega v videz okolice.
 • Je izjemno zmogljiva in odpadno vodo obdela že v roku do 6 ur.
 • Očiščeno vodo lahko ponovno uporabite za zalivanje vrta, trate, rož ali pranje zunanjih površin.
 • Je vsestransko uporabna in večnamenska, saj je primerna za prečiščevanje vseh vrst odpadnih voda.
 • 100-odstotno razgrajuje aktivno blato in ne ustvarja novega aktivnega organskega blata.
 • Ima nizke stroške vzdrževanja, praznjenje usedlin je ob običajni uporabi in upoštevanju navodil potrebno le enkrat na 2 do 3 leta.
 • Biološka čistilna naprava je odporna na zunanje vplive zaradi svoje robustne izdelave in ohišja – odporna je na UV žarke, kemične vplive in temperaturne spremembe, prav tako je pohodna in povozna.
 • Brezhibno delovanje biološke čistilne naprave je zagotovljeno tudi po več meseci brez dotoka odpadne komunalne vode.
 • Sodobna biološka čistilna naprava deluje samodejno, ustvarjena je tako, da varčuje z energijo, saj deluje samo v primeru, ko ima minimalen pritok odpadne vode.
 • Čiščenje odpadne vode prilagaja glede na umazanijo in količino odpadne vode.
 • Je enostavna za vgradnjo, saj ne zavzame veliko prostora, prav tako ni potrebno betoniranje temeljne plošče ali obbetoniranje biološke čistilne naprave.

Biološka čistilna naprava za postavitev ne potrebuje posebnega gradbenega dovoljenja, pred vgradnjo je potrebno le obvestiti odgovorno komunalno podjetje in mu po vgradnji dostaviti pripadajoči tehnično dokumentacijo. Ta namreč omogoča, da boste delno oproščeni plačati okoljsko dajatev za obremenjevanje voda. Pomembno je tudi, da izberete čistilno napravo, ki ustreza predpisanim standardom – seznam teh naprav je objavljen na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije. Še ena prednost biološke čistilne naprave je ta, da jo lahko vgradite tudi v obstoječo greznico, če je ustreznih dimenzij. S tem se izognete dodatnim stroškom izkopa, razbijanju greznice oz. iskanju ustreznega mesta, kamor bi postavili novo čistilno napravo.

Biološka čistilna naprava zahteva redno vzdrževanje, ki zagotavlja učinkovitost in brezhibno delovanje čistilne naprave. Vendar to ne predstavlja velikega stroška, saj je strokovno vzdrževanje enostavno, njegov obseg in pogostost pa sta odvisna od velikosti in oblike naprave. Z izbiro biološke čistilne naprave boste veliko pridobili, hkrati pa prispevali tudi k varovanju dragocenih podzemnih voda.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.