Razlogi za uporabo filtra za deževnico

Zbiranje in uporaba deževnice je lahko odličen način za ohranjanje naravnih virov. Deževnico lahko uporabljamo za zalivanje rastlin, čiščenje, kopanje ali pitje. Pogosta napačna predstava o zbiranju deževnice je, da potrebujete le streho, rezervoar in nekaj dežja. Čeprav je deževnica eden najčistejših virov vode, vsaka kapljica nastane, ko voda kondenzira okoli atmosferskega delca prahu, gline, kemikalije ali soli. Strešne površine, primarna površina za zbiranje deževnice, zbirajo tudi umazanijo, ki jo prenaša veter, mah, listje, ptičje iztrebke in druge odpadke, ki se sperejo v vaš žleb in odvodni sistem.

Če vlagate v sistem za zbiranje deževnice , je učinkovit filtrirni mehanizem pred rezervoarjem obvezen. Filtracija pred rezervoarjem zmanjša neželene odpadke, ki bi vstopili v rezervoar za deževnico, kar je bistveno za kakovost vode. Če se mulj in ostanki listov nabirajo v rezervoarju, se bodo začeli razkrajati, kar bo povzročilo neprijeten vonj in obarvano vodo. Čeprav to morda ni pomembna težava pri zalivanju vašega vrta, bi bilo zelo nezaželeno za uporabo v gospodinjstvu ali celo za pranje avtomobila.

Različne vrste filtrov

Na voljo je več vrst filtrov, ki so običajno mehanski in za delovanje potrebujejo samo gravitacijski tok vode. Običajno se nahajajo v navpičnih odvodnih ceveh za deževnico ali pa so nameščeni pod zemljo v odtočni kanal za meteorno vodo. Podzemne enote boljše kakovosti so popolnoma samostojne in prenašajo promet vozil.

Nekatere vrste je mogoče namestiti tudi v sam rezervoar za shranjevanje, vendar je za to možnost treba skrbno razmisliti.* Najpomembnejša lastnost katerega koli filtra je njegova učinkovitost; v idealnem primeru bi moral odstraniti delce, večje od 750 mikronov (0,75 mm), in čim drobnejša je mreža, čistejša bo voda. Dober filter bi moral biti do neke mere samočistilen, da bi ohranil dober pretok filtrirane vode v rezervoar, kadar koli dežuje.

Mrežasti filtri za zaščito pred listjem žlebov zagotavljajo osnovno filtracijo s preprečevanjem vstopa listja in drugih večjih odpadkov v odtočno cev. Zaradi višine jih je težko vzdrževati čiste in na splošno niso potrebni, če se uporabljajo dobre odtočne cevi ali linijski filtri.

Filtre za žlebove je mogoče vgraditi v navpične žlebove za enostavno odstranjevanje in čiščenje. Takšne enote vsebujejo plastično mrežo ali mrežo iz nerjavečega jekla za filtriranje listov, žuželk in drugih smeti. Filtrirana voda je usmerjena proti rezervoarju, medtem ko vse smeti padajo skozi odtočno cev na običajen način. Ker se ti filtri prilegajo navpični cevi, se običajno uporabljajo tam, kjer je rezervoar nad tlemi, vendar so na splošno primerni samo za cevi s premerom do 110 mm.

In-line filtri se običajno uporabljajo pod zemljo, nekateri modeli pa so lahko nameščeni tudi na steno za uporabo nad zemljo. Ti so zasnovani tako, da se prilegajo vodoravni drenažni cevi in ​​lahko vključujejo navpično ali skoraj vodoravno mrežasto površino. Vsi taki filtri imajo razliko v nivoju med vstopom in izhodom, ki je lahko zelo plitva (c.50 mm) ali pri nekaterih vrstah bistveno več. Na splošno velja, da manj kot je plitev profil, bolj fina je stopnja filtracije. Vertikalni mrežasti filtri so večinoma samočistilni, medtem ko imajo nekateri boljši modeli horizontalnih filtrov vgrajeno funkcijo povratnega izpiranja.

*Filtri v rezervoarju so na voljo z nekaterimi rezervoarji in so običajno vnaprej nameščeni v rezervoar ob nakupu. Čeprav je to dobra rešitev, so takšni filtri na splošno slabše kakovosti in jih morda ni tako enostavno vzdrževati kot ločen filter pred rezervoarjem. Pomembno je, da imate dostop do filtra za vzdrževanje, tako da je to lahko težavno, če je rezervoar več kot približno pol metra pod zemljo.

Večje strešne površine in mesta, kjer se zbirajo velike količine vode, lahko zahtevajo dve ali več filtrirnih enot, odvisno od zasnove drenažnega sistema in skupnih površin. Ne pozabite redno pregledovati in čistiti filtrov, približno vsake tri mesece. Celo samočistilne filtre za povratno pranje je treba pregledati letno.

Nemogoče je preprečiti, da bi 100 % finega mulja ali prahu vstopilo v vaš zbiralnik za deževnico, vendar je z učinkovito filtracijo kopičenje zmanjšano na približno 1-2 mm na leto. Kakovostni rezervoarji vključujejo dodatne previdnostne ukrepe, kot je fino cedilo na dovodu črpalke in prelivni sifoni, ki posnamejo površinske ostanke. Vsi podzemni rezervoarji morajo imeti tudi zaščito pred povratnim tokom iz drenažnega sistema, da so v skladu z britanskim standardom. Z naložbo v visokokakovostno filtracijo deževnice se čiščenje rezervoarja znatno zmanjša na deset let ali več. To vključuje čiščenje rezervoarja s tlačno cevjo ali črpanje muljastih usedlin, ko je rezervoar skoraj prazen.

Brez učinkovite filtracije se bakterije in mulj hitro kopičijo, zaradi česar lahko pride do dragih stroškov vzdrževanja zaradi zamašenih ventilov in pokvarjenih črpalk. Filtriranje pred rezervoarjem je bistvenega pomena, saj določa splošno kakovost vode v rezervoarju. Če zanemarite vključitev dobre filtracije, tvegate večjo zamenjavo komponent ali v najslabšem primeru ogrozite zdravje.

Če povzamemo, pomembne stvari, na katere morate biti pozorni pri izbiri filtra, so:

  • Učinkovitost
  • Vzdržljivost
  • Dostopnost
  • Enostavnost vzdrževanja

 

Uporaba deževnice za pitje

Čeprav je deževnica eden najčistejših virov vode ne moremo domnevati, da je varna za pitje. Prah, dim in delci iz zraka lahko onesnažijo deževnico, preden pristane na vaši strehi. Strešni materiali, žlebovi, cevi in skladiščni materiali lahko v vodo vnesejo škodljive snovi, kot so azbest, svinec in baker. Umazanija in mikrobi in druga osveževala (na primer, ptičji iztrebki na vaši strehi lahko končajo v vašem sodu z vodo ali rezervoarju se lahko sperejo v zbrano deževnico s strehe, še posebej, če dež sledi večdnevnemu suhemu vremenu. Zato je za zagotavljanje varne uporabe deževnice v gospodinjstvu to nujno potrebno dodatno obdelati. Najpogosteje se v ta namen uporablja sisteme, ki z različnimi filtri mehansko očistijo vodo nečistoč, ter jo z UV dezinfekcijo še mikrobiološko očistijo. 

UV dezinfekcija je bistvena stopnja čiščenja deževnice, ki se običajno pojavi kot zadnji korak čiščenja. UV čistilci izpostavljajo svetlobo valovom ultravijolične svetlobe, ki prodrejo skozi celične stene mikroorganizmov in tako preprečijo njihovo razmnoževanje. Zaradi tega so bakterije in virusi v vodi neškodljivi za uživanje. Da bi bila UV dezinfekcija učinkovita, mora biti voda, ki jo dezinficiramo, čista od drugih onesnaževalcev. Za pravilno delovanje UV-sistema je treba pred filtrom namestiti sedimentni filter z vsaj 5-mikronsko oceno, da odstrani morebitno umazanijo ali ostanke, ki ščitijo bakterije ali viruse. Če voda ni predhodno obdelana, bodo onesnaževalci preprečili, da bi UV-svetloba prodrla skozi celične stene in voda ne bo varna za pitje.

Prednosti UV dezinfekcije

  • Brez kemikalij
  • Enostaven za namestitev in servis
  • Varčno in energetsko učinkovito
  • Deževnica, obdelana z UV-žarki, predstavlja manjšo nevarnost korozije za izpostavljeno kovino
  • Uniči več patogenov kot klor. Nekatere praživali, kot sta Cryptosporidium in Giardia, so odporne na klor

Filtrirni sistem za deževnico za pitje vode z mehanskim filtriranjem in UV dezinfekcijo

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.