Vgradnja čistilne naprave

Nakup čistilne naprave je dolgoročna investicija, ki je še posebej koristna na območjih, kjer ni možnosti za priključek hiše na javno kanalizacijsko omrežje. Čistilna naprava predstavlja samooskrbo za čiščenje odplak in odpadne vode, ki nastane v gospodinjstvu in hkrati pripomore k varovanju okolja. Za njeno delovanje je potrebna le električna energija, ki predstavlja minimalni strošek in na letni ravni znaša le od 60 do 80 evrov. Ko se odločate za nakup čistilne naprave, je potrebno upoštevati več dejavnikov, med drugim tudi, koliko oseb biva v objektu, da izberete pravo velikost naprave in na podlagi tega načrtujete tudi njen postopek vgradnje. Ta se razlikuje glede na razgibanost terena, kamor se bo čistilna naprava vgradila, in na oddaljenost naprave od objekta, vendar gre načeloma za enostaven in hiter postopek, pri katerem niso potrebni težki stroji.

Izbor mesta za vgradnjo čistilne naprave

Kvalitetna čistilna naprava je poleg zanesljivega delovanja tudi preprosta za vgradnjo, saj je lahka, izredno kompaktna in ne potrebuje velike vgradne globine. Vgradnja naprave skupaj z zagonom po navadi traja le en dan in ker za njo ne potrebujete posebnih strojev, se izognete tudi nepotrebni škodi, ki bi jo lahko ti napravili na vaši parceli oz. okolici objekta. Lokacija za vgradnjo naj bo odmaknjena od cest, prevoznih poti, parkirišč ter njiv ali nasadov. Upoštevati se mora minimalna razdalja oddaljenosti sistema od večjih objektov, ki mora znašati vsaj 5 metrov, razdalja od živih mej pa mora znašati vsaj 3 metre. Razdalja je odvisna tudi od višine celotnega sistema za čiščenje odpadne vode in od tipa tal, kamor se bo vgradila čistilna naprava. Pomembno jo je upoštevati, saj tako zagotovite varno delovanje naprave in preprečite morebitno spodkopavanje nosilnih temeljev ali neenakomerno obremenitev na opremo.

Postopek vgradnje čistilne naprave

Vgradnja naprave za čiščenje odpadne vode poteka po naslednjih korakih:

  1. Izkop gradbene jame: za vgradnjo je potrebno izkopati jamo primerne velikosti, da se bo čistilna naprava vanjo lepo prilegala. Pomembno je izbrati tudi ustrezno globino, ki je odvisna od okoliške infrastrukture in od strukture tal. Upoštevati je potrebno še višino vhodne cevi ter višino izpusta prečiščene vode iz naprave.
  2. Spust čistilne naprave v gradbeno jamo: pri spuščanju bodite pozorni na to, da čistilna naprava ne zadene ob stene jame, zato naj spust poteka previdno in počasi, da se bo naprava namestila na odmerjeno mesto. Nato je potrebno še polaganje zaščitne cevi, montaža ponikovalnice, kamor bo odtekala voda, ter priklop na hišno kanalizacijo.
  3. Zakop: čistilno napravo po namestitvi zasipajte z izkopanim materialom, ki je največkrat zemlja, sicer pa lahko uporabite tudi pesek.
  4. Zagon: po namestitvi je potreben le še zagon sistema in čistilna naprava je pripravljena za uporabo.

Pomembno je, da po vgradnji naprave skrbite za njeno ustrezno vzdrževanje in redno odstranjujete nabrano blato. Odvoz blata se opravi po potrebi, zato je treba občasno kontrolirati njegov nivo. Navadno se blato odstranjuje na 18 do 36 mesecev, kar je odvisno od tipa naprave, zato pri izboru naprave pazite tudi na pogostost teh odvozov, saj se s pogostejšimi odvozi povečajo tudi stroški za vzdrževanje čistilne naprave. Za odvoz poskrbi podjetje, ki je pooblaščeno za odvažanje komunalnih odpadnih voda. S pravilnim vzdrževanjem bo čistilna naprava delovala nemoteno in učinkovito, poskrbeli boste za njeno dolgo življenjsko dobo in hkrati prihranili pri energiji, potrebni za njeno delovanje.

5/5 - (2 votes)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.