PREZRAČEVALNA NAPRAVA HOME – VMC fi 160 mm

PREDNOSTI PREZRAČEVALNE NAPRAVE :

– Vedno svež zrak v prostoru
– Odvod vlage iz prostora
– Tiho delovanje
– 90% toplotni izkoristek
izmenjanega zraka
– Manjša poraba energije za
ogrevanje

PREZRAČEVANJE Z PREZRAČEVALNO NAPRAVO

Več kot polovico celotnega časa preživimo doma. Povsem upravičeno je, da je kakovost zraka v stanovanjskih prostorih deležna vedno večje pozornosti. Nenazadnje je dom na prvem mestu, saj predstavlja zavetje naših otrok, družine in prijateljev. Zakaj se torej šele danes sprašujemo ali je prezračevanje v našem domu potrebno? Zakaj sploh prezračevati? Še bolj pomembno pa je, kako prezračevati?

 

Zakaj prezračevati?

Prezračevanje je nujen, sestavni del bivalnega okolja. Brez njegove uporabe se v prostoru pojavijo povišane koncentracije onesnaževalcev z dolgoročnimi negativnimi posledicami, ki so lahko za naše zdravje tudi usodne. S prezračevanjem se obvarujemo pred takšnimi dejavnostnimi in zagotavljanje svežega zraka v prostoru. 

Prezračevanje in potreba po zdravem, neonesnaženem zraku nas spremlja povsod. Industrijsko prezračevanje na delovnem mestu, prezračevanje športnih objektov v našem prostem času, prezračevanje gostinskih lokalov in tako naprej. Si lahko predstavljate avto brez možnosti aktiviranja prezračevanja? To tehnično rešitev smo vpeljali povsod, le tam ne, kjer bi bilo najbolj potrebno. Imamo v naših domovih res tako zdravo okolje, da ne potrebujemo svežega zraka?

Kaj je prezračevanje z rekuperatorjem?

Rekuperator vrača toploto odpadnega zraka, zraku, ki vstopa v stavbo. Torej pozimi ohranja toploto v stavbi in poleti ohranja hlad v stavbi. Zelo je pomembno kako rekuperator prenaša toploto, saj od tega zavisi koliko toplotne energije bo privarčeval. 

 

Kako prezračevati?

V osnovi imamo dve rešitvi. Prvič, ignoriramo problem da imamo prostore ne-prezračene, vsaj do trenutka, ko moramo zaradi resnih zdravstvenih težav obiskati zdravnika. Drugič, prezračujemo. 

Mnogi so prepričani, da lahko kvalitetno prezračujejo zgolj z ročnim odpiranjem oken. Pojavi se vprašanje, kdo prezračuje v dopoldanskem času, ko ni nikogar doma? Kdo prezračuje v času ko smo na dopustu? Kako nadomestiti toplotne izgube ob večkratnem dnevnem odpiranju oken?

Lokalni ali centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo rešuje tako finančni kot zdravstveni vidik. Z uporabo visoko učinkovitih prenosnikov toplote dosežemo zmanjšanje energetskih izgub in si zagotovimo dodaten finančni prihranek. Iz zdravstvenega vidika pa se lahko z uporabo prezračevanja obvarujete pred vsemi zgoraj omenjenimi težavami. V kolikor želite sebi in svoji družini zdravo bivalno okolje, potem je prezračevanje nujno.

Prezračevanje in potreba po zdravem, neonesnaženem zraku nas spremlja povsod. Industrijsko prezračevanje na delovnem mestu, prezračevanje športnih objektov v našem prostem času, prezračevanje gostinskih lokalov in tako naprej. Si lahko predstavljate avto brez možnosti aktiviranja prezračevanja? To tehnično rešitev smo vpeljali povsod, le tam ne, kjer bi bilo najbolj potrebno. Imamo v naših domovih res tako zdravo okolje, da ne potrebujemo svežega zraka?

Poglejmo samo nekaj primerov notranjih in zunanjih onesnaževalcev.

Primeri onesnaževalcev

Primeri notranjih onesnaževalcev so na primer pršice, prah, plesen, dimni plini, farmaldehidi, ipd.

Predvsem slednji so zelo zaskrbljujoči. V kolikor se poglobite v proizvodne procese notranje opreme in konstrukcijskega lesa, vas bo dobesedno bolela glava. Iz farmaldehidnih lepil, ki so prisotna v ivernih ploščah, osb ploščah, sedežnih garniturah, itn., se vsakodnevno sproščajo škodljivi farmaldehidi. Farmaldehid je strupen, rakotvoren alergen – tako opisujejo zdravniki ta brezbarven plin ostrega vonja.

Poleg notranjih obstajajo tudi zunanji onesnaževalci. Težave alergikov, ki so občutljivi na cvetni prah so znane. Nič bolje se nam ne godi, ko smo izpostavljeni delcem PM10 in PM2,5, katerih vir so kurišča in prevozna sredstva. Velikokrat pozabljeni pa je nevarni radon, ki je razpadni produkt urana in je radioaktiven. Največje težave nastopijo na kraškem svetu, saj zaradi poroznosti zgornje plasti, plin prehaja na površje v večjih količinah. V Sloveniji je 44 % površine kraškega značaja. 

Radon na prostem sicer nima škodljivih učinkov, težava nastopi, če je koncentriran v zaprtih prostorih. Skoraj nemogoče ga je ustaviti, saj potuje tudi preko betona. Radon je dokazani »ubijalec«, saj je tretji najpogostejši povzročitelj pljučnega raka, takoj za kajenjem in azbestom.

 

Katere so glavne prednosti prezračevanja z rekuperacijo?

➢ Glavna prednost prezračevanja z rekuperacijo toplote je bistveno manjša poraba energije, ki jo potrošimo za ogrevanje (ali ohlajanje) našega doma. Največje toplotne izgube objekta so namreč izgube iz naslova prezračevanja – skoraj 50%

➢ Hkrati je kakovost bivanja po vgradnji prezračevalnega sistema v vaš dom je bistveno izboljšana. Nikoli se ne boste srečevali s kondenzom na oknih, odvečno vlago ali celo plesnijo, ki je zelo škodljiva za zdravje stanovalcev.

➢ Vedno svež zrak v bivalnem prostoru, zaradi tega se ne bo pojavljala težka glava oz. bolečine v njej

➢ Rekuperator ima vgrajen filter proti pršicam, cvetnemu prahu in prašnim delcem, ki tako ne morejo zaiti v bivalni prostor.

➢ Sistemi prezračevanja samodejno odvajajo izrabljen zrak z neprijetnimi vonjavami, odvečno vlago ter škodljivimi snovmi in dovajajo svež in filtriran zrak.

➢ Z odpravljanjem odvečne vlage skrbijo za primerno zdravo stanje zgradbe in klime ter preprečujejo nastanek plesni in ugodnih življenjskih pogojev za pršice.

➢ Preprečujejo prepih in vdor zunanjega hrupa ter prahu.

➢ Olajšajo življenje alergikom, ker lahko zagotovijo primerno filtriran zrak brez alergenov.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.