Kakšne so pretočne čistilne naprave?

Čistilne naprave igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju čistosti odpadne komunalne vode, ki nastane v gospodinjstvih, in ohranjanju čistosti podtalnice in pitne vode. Na trgu je danes na voljo veliko različnih vrst čistilnih naprav, ki se med seboj ločijo glede na več dejavnikov. To so velikostni razredi (kako obremenjena je lahko čistilna naprava – npr. do 50 ali nad 50 p. e.), gostota biomase (reaktor z nosilci biomase, razpršena ali zgoščena plavajoča biomasa), način čiščenja odpadne komunalne vode (biofilter, pretočni, MBR, SBR, MBBR) in kakšna je stopnja očiščenosti odpadne komunalne vode (dezinfekcija, sekundarno ali terciarno čiščenje).

Glede na te dejavnike ločimo več vrst čistilnih naprav: lagunske, rastlinske ali biološke čistilne naprave. V zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljen biološki tip čistilnih naprav, saj čiščenje odpadne komunalne vode v njih poteka na podoben način kot v naravi – mikroorganizmi v čistilni napravi razgrajujejo dušikove spojine in organske snovi, ki so v vodi, in se z njimi hranijo. Po navadi gre za aerobne bakterije, ki v čistilno napravo pridejo skupaj z odpadno vodo, saj v njej dobijo hrano, za delovanje pa črpajo kisik iz zraka.

pretočne čistilne naprave

Pretočne čistilne naprave so podvrsta bioloških čistilnih naprav

Biološke čistilne naprave se delijo na sekvenčne (SBR) in kontinuirane oz. pretočne. Sekvenčne delujejo tako, da se odpadna voda v njih očisti nadzorovano, še preden doseže podtalnico, za čiščenje pa je potrebnih od 6 do 8 ur. Taka čistilna naprava ima dva prekata – v enem poteka čiščenje, v drugem pa je urejen dotok odpadne vode.

Pretočne čistilne naprave pa delujejo s pomočjo kosmov plavajočih delcev, ki se prosto gibajo po celotnem reaktorju. Čiščenje v njih je pretočno, kar pomeni, da kolikor vode pride v čistilno napravo, je gre tudi ven, biomasa pa se giblje glede na tok tekočine. To je napredna in preverjena tehnologija, ki za svoje delovanje uporablja minimalno količino elektronike, zato je taka čistilna naprava lažja za vzdrževanje in ugodnejša za nakup. Zaradi njenih prednosti gre za enega najbolj prodajanih tipov čistilnih naprav v Evropi. Uporablja se za čiščenje odplak v različnih vrstah objektov – v eno- ali večstanovanjskih hišah, delavnicah, vikendih in drugih objektih, ki so pogosteje obiskani, kot npr. manjši gostinski lokali ali poslovne stavbe. Učinkovita je tudi pri čiščenju olj in maščob, prav tako je njeno delovanje zanesljivo tudi pri sunkovitih ali neenakomernih pritokih vode.

Kako deluje pretočna čistilna naprava?

Pretočna čistilna naprava je sestavljena iz biološkega in usedalnega dela ter zunanjega pihala, lahko pa vsebuje še primarni usedalnik. Čiščenje vode poteka pod kontroliranimi pogoji, zato zapletenejša elektronika ali elektromagnetni ventili niso potrebni – posledično je minimalna tudi poraba električne energije.

Čiščenje odpadne vode poteka tako, da ta najprej priteče v prvi prekat čistilne naprave, kjer pride do mehanske razgradnje delcev, ko se lebdeči težji delci ločijo od onesnažene vode. Hkrati s tem se vrši tudi razgradnja dušika in soli, na dno pa se useda odpadno blato. Nato potuje v drugi prekat, kjer se s pomočjo difuzorja v odpadno vodo vpihuje zrak, ki stimulira delovanje mikroorganizmov ter pospeši razgrajevanje nečistoč v odpadni komunalni vodi. V usedalnem delu se odpadno blato z mikroorganizmi dokončno usede in loči od prečiščene vode. Ta se po odtočni cevi vrne nazaj v okolje, blato pa se vrne nazaj v primarni usedalnik.

Čistilne naprave močno olajšajo proces čiščenja odpadne vode in znižajo stroške njene obdelave. Poleg tega so enostavne za vzdrževanje in za svoje delovanje porabijo minimalno količino električne energije, zato so prava izbira za vse, ki jim je mar za okolje.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.