Odlični napotki za uporabo deževnice

Dejstvo je, da ljudje na dan porabimo ogromno pitne vode, pa naj bo to za pitje, kuhanje, vrt ali pa pranje avtomobila. In čeprav strokovnjaki že vrsto let svarijo, da bo življenje na Zemlji v prihodnjih stoletjih in tisočletjih problematično zaradi pomanjkanja pitne vode, velikokrat opozorila preslišimo. Res je, da se stvari ne bodo drastično spremenile v času našega življenja, je pa pomembno, da za prihodnost pustimo kar se da ohranjeno okolje. Ena izmed stvari je, da namesto pitne vode deževnica postane vir za nekatera gospodinjska opravila.

Deževnico se lahko uporablja kot nadomestilo vode iz vodovoda

Hiše, ki imajo primeren zbiralnik vode, lahko najbolj izkoristijo deževnico. Deževnica lahko nadomesti skoraj polovico porabe vode v gospodinjstvu. Medtem ko smo za pitje, kuhanje, prhanje, pomivanje posode in podobno primorani uporabljati pitno vodo, pa to ne velja za nekatere druge namene, kjer jo uporabljamo. Tu govorimo o zalivanju vrta, pranju avtomobila, pranju perila in celo vode za straniščno školjko. Ne le, da lahko uporaba deževnice zmanjša uporabo pitne vode, včasih tudi za polovico, tudi strošek vode se posledično zmanjša. Deževnica je namreč brezplačna, od vas pa je odvisno, ali jo izkoristite ali ne.

Deževnica je boljša različica pitne vode

Ne le, da je pitna voda dražja, pitna voda z vodovoda je trda. To pomeni, da je vsebuje apnenec in ostale minerale, ki povzročajo nabiranje vodnega kamna. Z razliko od pitne vode je deževnica tako imenovana mehka voda, ker apnenca in mineralov ne vsebuje. Če jo uporabimo za pranje perila, v pralnem stroju ne bo povzročala vodnega kamna, kar velja tudi za kotličke pri stranišču, pomivalni stroj in grelnike vode, kjer se vodni kamen rad nabira, obenem pa so to največjimi porabniki pitne vode, ki jo lahko zamenjamo za deževnico.

Kako deževnico zberemo in jo pripeljemo do hiše?

Za zbiranje deževnice uporabljamo posebne zbiralnike za vodo. Ti so različnih velikosti, oblik in namenskosti. Nekateri so primerni za vkop v zemljo, drugi pa so samostoječi in lahko stojijo na različnih površinah od strehe, kleti ali pa vrta odvisno od potreb.

cisterna za vodo (pitno)

Če se za uporabo deževnice odločimo samo za zunanja opravila, kot je zalivanje vrta, pranje avtomobila ali pa čiščenje okolice hiše, so dovolj zbiralniki z manjšim volumnom in osnovnim filtrom. V tem primeru se lahko odločimo za nadzemni zbiralnik, ki za te potrebe nudi vodo, ki jo tudi večkrat v celoti porabimo in se tako voda konstantno menja, da se v notranjosti ne razvijajo alge.

V primeru, da je vrsta vode, ki jo želimo uporabiti za izbrana gospodinjska opravila, deževnica, je pa definitivno potrebno izbrati zbiralnik, ki je vkopan, katerega volumen je veliko večji. Ti zbiralniki imajo pod zemljo tudi stalno temperaturo in niso izpostavljeni soncu. Za te zbiralnike je potrebna namestitev dodatnega cevovoda in celotnega sistema, da se vir vode za gospodinjska opravila po potrebi prestavlja med pitno vodo in deževnico. Čeprav je namestitev priporočljiva že ob novogradnji, se da to storiti tudi kasneje, investicija pa se povrne že v 3-5 letih.

Zbiralniki za vse potrebe

Pri nas so na voljo različni modeli in velikosti zbiralnikov, s katerimi se zbira deževnica. Tako ležeči kot pokončni zbiralniki za vkop in pa pokončni prostostoječi zbiralniki za različne terene. Ti lahko shranijo od 1000 pa do 50000 l vode.

Potem so tu kletni prostostoječi zbiralniki, ki imajo manjši volumen in so primerni tako za deževnico, kot tudi za pitno vodo. Ti se lahko uporabljajo tudi za transport vode.

Če želite, da poleg uporabnosti služi še kot dekorativa za vrt, pa so tu zbiralniki, kjer se zbira deževnica, ki se postavijo pod žleb, na voljo pa so v različnih velikosti in oblikah.

Poleg zbiralnikov za deževnico, je v naši ponudbi tudi ležeči rezervoar, ki je mikrobiološko obdelan tako, da je primeren za shranjevanje pitne vode, kar je posebej primerno za gospodinjstva, ki nimajo urejenega priključka za pitno vodo.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.