Najboljša rešitev za območja brez pitne vode

V zadnjih letih smo se začeli ljudje vse bolj zavedati pomena čiste pitne vode in dejstva, da ta dobrina v sodobnem svetu nikakor ni samoumevna. Ravno nasprotno – postaja vedno težje dostopna, zato vse večji pomen pridobiva skrb in negovanje pitnih virov ter iskanje alternativ za pridobivanje pitne vode oz. izkoriščanje drugih vodnih virov za pridobivanje pitne vode. Razvoj tehnologije je omogočil nove metode za pridobivanje in čiščenje alternativnih virov vode ter za recikliranje in ponovno uporabo odpadnih voda.

Če živite na območju brez pitne vode, je eden od načinov, s katerim lahko to težavo odpravite z zbiranjem in uporabo deževnice. Priročen za to je zbiralnik deževnice, ki ga postavite na vrt in deževnico uporabite za zalivanje rastlin, še boljša rešitev pa je cisterna za vodo, ki jo vkopljete v zemljo, v njej zbrano vodo pa uporabite tudi za splakovanje stranišč, pranje perila ali pomivanje posode. Če želite deževnico maksimalno izkoristiti in jo poleg tega uporabiti tudi za pitje in kuhanje, jo morate pred tem ustrezno filtrirati ali dezinficirati.

  1. Filtriranje deževnice

Najpogosteje se deževnica zbira iz strešnih površin, zato v zbiralnik skupaj z vodo pride tudi neželena umazanija, pesek, listje ali manjše vejice. Ti s sabo prinašajo različne mikroorganizme, ki kvarijo kvaliteto vode, zato lahko vdor umazanije preprečite s filtrom, ki ga namestite pred vstopom vode v zbiralnik deževnice. Izbor filtra je odvisen od tega, za kaj boste uporabili zbrano deževnico; filter bo odstranil listje in grobe delce ter vodo dodatno prečistil.filtriranje deževnice

Izbirate lahko med mehanskimi filtri, ki iz vode odstranijo prej omenjene delce, ali kombiniranimi, ki so večstopenjski, sestavljeni iz več delov. Tak je tudi trojni vodni filter za deževnico HYDRA RAINMASTER TRIO – zaporedno ima nameščena dva mehanska filtra, ki odstranita mehanske delce. Za njima sledi še vložek filtra iz aktivnega oglja, ki deževnico ščiti pred organskimi onesnaževalci in pesticidi ter izboljša okus in vonj prečiščene vode. Po potrebi lahko za filtrom namestite še sistem za UV dezinfekcijo deževnice, s katerim poskrbite za mikrobiološko neoporečnost vode.

  1. UV dezinfekcija deževnice

Še en način za čim večji izkoristek deževnice je dezinfekcija deževnice s pomočjo UV svetlobe. Dezinfekcija poteka pri prehajanju vode skozi reaktor, kjer energija, ki jo oddaja svetloba in so ji izpostavljeni mikroorganizmi, poškoduje genski zapis oz. DNK mikroorganizmov. S tem onemogoči njihovo razmnoževanje v vodi in povzročanje bolezni. Učinkovitost UV dezinfekcije deževnice, ki jo zbere cisterna za vodo, je odvisna od kakovosti vhodne surove vode (kako onesnažena je z delci) in kemijska sestava deževnice (npr. vsebnost mangana in železa). Ta metoda dezinfekcije vode je okolju in ljudem prijaznejša, saj se v procesu ne uporabljajo kemična oksidacijska sredstva, zato v vodi tudi ni nevarnih stranskih produktov dezinfekcije.

V primeru da vaš edini vir vode predstavlja deževnica ali lokalno zajetje, je za pridobitev čiste in mikrobiološko varne pitne vode najbolj priporočljivo vgraditi UV dezinfekcijski sistem skupaj s filtrirnim sistemom. UV svetilko za dezinfekcijo deževnice v vašem domu, počitniški hiši, vikendu ali planinski koči lahko vgradite na vhodu vode v objekt ali pa lokalno – najpogosteje pod kuhinjskim pultom – skupaj z izbranim filtrirnim sistemom. Kombinacija obojega je združena v hišnih vodnih postajah Mesec, ki zagotavljajo dobro prečiščeno pitno vodo brez mikroorganizmov. Namenjena je za montiranje na vhodu v objekt, vir vode pa lahko predstavlja vodovodni sistem ali lastno zajetje deževnice, ki jo zbira cisterna za vodo. Dvo- ali večstopenjski filtrirni sistem hišnih vodnih postaj zagotavlja odlično čiščenje vode. Filtri temeljito očistijo mehanske delce, klor, mulj, slab okus ali vonj vode, UV dezinfekcijski sistem pa zagotovi 99,99 odstotno uničenje mikroorganizmov.

Novi načini za izkoriščanje deževnice so zaradi razvoja in napredka tehnologije veliko bolj učinkoviti kot v preteklosti, zato sta cisterna za vodo ali zbiralnik deževnice odlična investicija in dolgoročna naložba, če želite izkoristiti vse potenciale deževnice, ob tem prihraniti in hkrati poskrbeti še za okolje.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.