Kaj je membranski kompresor in kako deluje

Membranski kompresor premika in stiska plin ali zrak s pomočjo kompleta prožnih membran. Plin vstopi v procesno glavo kompresorja iz zunanjega rezervoarja ali procesa pri njegovem hodu navzdol. Pri gibu navzgor se membrane upognejo, zmanjšajo površino znotraj komore in potisnejo plin iz kompresorja in naprej v proces ali aplikacijo.

Kako deluje membranski kompresor?

Membranski kompresor deluje s pomočjo nihanja membran, ki poganjajo mehanizem bata in ročične gredi. Samo procesna membrana in procesna glava kompresorja prideta v stik s plinom ali tekočino. To je pomembno, ker membrane preprečujejo, da bi hidravlična tekočina ali olje iz kompresorja prišli v stik s procesnim plinom ali zrakom. Membrana mora biti dovolj zanesljiva, da se upre utrujenosti, hkrati pa mora imeti ustrezne kemične lastnosti za odpornost proti koroziji.

Sistem za stiskanje je sestavljen iz več ploščatih kovinskih membran, ki so vpete med dve natančno oblikovani in konkavni votlini ter povratnih ventilov za vstop in izstop zraka. Hidravlični sistem vključuje motorno gnano ročično gred, ki poganja bat v mediju hidravlične tekočine. Ta bat s pozitivnim odmikom povzroči, da se hidravlična tekočina stisne ob spodnjo stran membranske skupine, kar posledično povzroči, da membranska skupina polni votlino in izpodriva drugo snov.

Kaj je membranski kompresor?

Membranski kompresor se najpogosteje uporablja po vsem svetu v različnih panogah. Večina kompresorjev se uporablja v pnevmatskih sistemih. Membranski kompresor je znan tip kompresorja iz kategorije batnih kompresorjev. Uporablja rotacijsko membrano za stiskanje zraka ali plina. Rotacijska membrana pomaga dovajati zrak ali plin v kompresijsko komoro in uporablja potreben tlak za dovajanje zraka v želeno območje.
Med delovanjem membranskega kompresorja vsak vrtljaj bata dovaja določeno količino hidravličnega olja na membrano ali diafragmo. To olje pomaga membrani, da se premika navzgor in navzdol, zaradi tega gibanja membrana stisne zrak oziroma plin.

Membranski kompresor

Kako je sestavljen kompresor z membrano

Membranski kompresor ima kontrolni ventil, ventile za prečrpavanje, bat, povezovalno palico, hidravlično črpalko za vbrizgavanje, ročično gred in komponente kompresorja. Telo membranskega kompresorja je pomemben del namestitve kompresorja, ki je na splošno sestavljen iz ohišja (okvirja), telesa in srednjega telesa. Dušilnik je pritrjen na ohišje stroja za vodenje in pozicioniranje komponent menjalnika, kot so zunanji povezani valji, olje, mazanje ohišja motorja, električni motorji in druge enote. Med delovanjem kompresorja mora njegovo telo prenesti sile batov in plinov, vztrajnostne sile gibljivih delov in prenesti celotno ali del svoje teže na podlago.

Cilinder je pomemben del vseh kompresorjev. Membrana sesa zrak ali plin od zunaj in ga dovaja v jeklenko. Zaradi visokega tlaka plina ima jeklenka visoke tehnične zahteve, kot sta kompleksna struktura in spremenljiva smer izmenjave toplote. Kontrolni ventil je nepovratni ventil in preprečuje povratni tok zraka ali plina. Te vrste ventilov so enostavno dostopne za zamenjavo, vzdrževanje, popravilo ali pregled. Bat je pomemben del kompresorja, ki ima pomembno vlogo pri stiskanju plina ali zraka. Premika se naprej in nazaj, da stisne zrak ali plin. Ko se bat premakne navzgor, postane tlak v kompresorju višji od zunanjega tlaka plina medtem, ko se notranji tlak plina zmanjša, ko se premakne navzdol.

Hidravlična črpalka vbrizga zelo majhno količino olja skozi povratni ventil v oljni glavi, da omogoči puščanje batnega obročka. To olje pomaga batu premikati naprej in nazaj. Vhodni in izstopni ventili so bistveni sestavni deli za membranski kompresor in črpalko. Vhodni ventil uporablja za črpanje zraka ali plina v kompresor. Ta ventil se uporablja za sesanje zraka od zunaj v notranjost kompresorja.

Izhodni ventil se uporablja za izpust plina ali zraka iz kompresorja. Ko se tlak plina ali zraka v kompresorju izenači z atmosferskim tlakom, se izprazni skozi izhodni ventil. Motorna gred je še ena pomembna komponenta membranskega kompresorja. Preoblikuje izmenično gibanje bata v rotacijsko. Diafragma ali membrana je premična komponenta, ki se vrti, da stisne zrak ali plin v kompresorju.

Prednosti kompresorja z membrano

Membranski kompresor ima prednosti in slabosti. Zaradi tesnosti med oljno komoro in zračno komoro ta kompresor zagotavlja kompresijo brez olja. Njegove dvojne naprave lahko stisnejo različne pline hkrati in niso hrupni. Nimajo velike obremenitve in so trajni. Neprilagojen visok notranji tlak varčuje z energijo in znižuje ceno. Ta kompresor je brez tresljajev in udarcev in podaljša življenjsko dobo membrane. Negova slabost pa je, da ima nizek pretok.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.