Kako do še ugodnejše čistilne naprave

Čistilne naprave so dandanes vse bolj razširjene v slovenskih domovih, saj se mnogi zavedajo prednosti, ki jih prinašajo. Ključne so za prečiščevanje odpadnih voda, ki vsakodnevno nastanejo v gospodinjstvih, še posebej primerne pa so za območja, kjer je priklop na javni kanalizacijski sistem otežen ali nemogoč. Nakup te naprave je dolgoročna investicija, zato je pred nakupom dobro premisliti, katero čistilno napravo izbrati, da bo njen izkoristek kar najboljši. Seveda so nezanemarljivi tudi stroški nakupa te naprave, zato vam odločitev o nakupu lahko olajša subvencija eko sklada. Ta je na voljo za naložbo v komunalno čistilno napravo, ki se namesti ob individualnih hišah, tam kjer ni predvideno javno kanalizacijsko omrežje in tudi za naložbe za priključitev male čistilne naprave na že zgrajen kanalizacijski sistem.

Za izbiro najbolj ugodne čistilne naprave morate upoštevati nekaj dejavnikov. Izberite tako, ki bo ustrezne velikosti, saj tako prevelika kot tudi premajhna čistilna naprava ne bo delovala pravilno. Pri izbiri bodite pozorni na volumen rezervoarja, saj čistilna naprava z večjim volumnom omogoča praznjenje na daljše časovno obdobje, s čimer boste prihranili pri stroških odvoza. Razmislite tudi o mestu postavitve, da bo vgradnja in povezava čistilne naprave z vodovodnim in električnim omrežjem čim lažja. Čistilna naprava je nakup za več desetletij, zato pri odločitvi upoštevajte kakovost materiala, iz katerega je sestavljena. Ta mora biti vzdržljiv in odporen na mehanske, kemične in toplotne vplive. Izberite čistilno napravo s čim manj elektronskimi deli, ki bi se lahko pokvarili in povišali stroške vzdrževanja, in s tem svojo denarnico zavarujte pred nepredvidljivimi stroški popravil.

Kaj lahko sami storite za še ugodnejšo čistilno napravo?

Poleg zgornjih priporočil vam v nadaljevanju podajamo še nekaj nasvetov, da bo pridobitev te naprave še ugodnejša:

  1. Samovgradnja čistilne naprave je ena od možnosti za prihranek, saj male komunalne naprave za vgradnjo ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. Tako se lahko tega lotite sami v nekaj preprostih korakih. Postopek poteka tako, da z bagrom izkopljete gradbeno jamo, vanjo spustite čistilno napravo, po vgradnji jamo zasipljete in zrahljate površino, nato pa jo le še zaženete po navodilih proizvajalca in čistilna naprava je pripravljena za uporabo.
  2. Sprememba greznice v čistilno napravo pride v poštev, če imate dobro zgrajeno betonsko greznico. Vanjo vstavite čistilno napravo ustrezne zmogljivosti, pred tem poskrbite za popolno vodotesnost greznice, vodo, ki izteka iz naprave, pa lahko uporabite tudi za zalivanje in s tem še dodatno prihranite.
  3. Čistilna naprava, ki deluje brez elektrike predstavlja še več prihranka pri električni energiji, tak sistem je poceni, enostaven za uporabo, preprosto pa je tudi njegovo vzdrževanje, saj nima električnih komponent, ki bi se lahko kvarile, in je manj občutljiv na zunanje spremembe.

Čistilne naprave z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno

Čistilna naprava je nakup na dolgi rok, zato pred tem dobro premislite, koliko denarja ste pripravljeni odšteti za njo. Ni nujno, da je najdražje tudi najbolj kvalitetno, zato izberite čistilno napravo, ki bo najbolj ustrezala potrebam vašega gospodinjstva.

  • EKO EK-S SBR-pretočna čistilna naprava, ki deluje po principu zaporednega biološkega čiščenja, je najugodnejša glede na opremo in kvaliteto. Ima 250-litrski prostor za akumulacijo pritekajočih vod in tehnologijo za preprečitev izpiranja mulja, zato je zagotovljena visoka kvaliteta prečiščene vode in visok učinek čiščenja. Dnevna poraba elektrike je 0,9 kw, kar letno znese okoli 25 €.
  • EKO BIOTOK pretočna čistilna naprava je najugodnejša družinska čistilna naprava glede na kvaliteto, učinke čiščenja in robustnost izdelave. Je inovativno patentirana in ima posodo z največjim volumnom. Zaradi zelo učinkovitega čiščenja se lahko ta voda odvaja v podtalnico, vodotoke ali se uporablja za zalivanje ali namakanje. Namestitev je enostavna, saj zanjo ne potrebujete gradbenih strojev.

Ne glede na to, za katero vrsto hišne čistilne naprave se odločite, se mora odpadna voda očistiti do te mere, da se lahko brez nepotrebnega onesnaževanja odvede nazaj v okolje. Pridobitev bo najugodnejša, če se boste ob tem angažirali tudi sami in izbrali tako, ki najbolje ustreza karakteristikam vašega objekta.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.