Kako lahko običajno greznico spremenimo v čistilno napravo

Naselja, v katerih ni zgrajenega javnega kanalizacijskega omrežja, in območja, kjer je poselitev redka ali ki nimajo predvidene izgradnje javne kanalizacije, odpadno vodo zbirajo na dva načina: ta odteka v male komunalne čistilne naprave, kjer se prečisti in vrne v okolje, ali pa se zbira v nepretočnih greznicah, ki jih izčrpajo, ko se te napolnijo. Medtem ko sta ti dve možnosti ekološko sprejemljivi, je veliko bolj sporno zbiranje odpadne komunalne vode, če je greznica pretočna, saj te odplake pronicajo v podtalnico in onesnažujejo okolje. Zato je bila izdana uredba, ki narekuje, da je treba obstoječe pretočne greznice spremeniti v male komunalne čistilne naprave najkasneje do konca leta 2021.

Betonska greznica ali mala komunalna čistilna naprava?

Zaradi nove zakonodaje se je pri ljudeh začelo pojavljati vprašanje, ali je bolje vgraditi nepretočno betonsko greznico ali malo komunalno čistilno napravo. Seveda ima vsaka od njiju svoje prednosti in slabosti. Betonska greznica je 100 % vodotesna, s čimer skrbi za varovanje okolja, je visoko stabilna in enostavna za vgradnjo. Primerne so tako za vgradnjo na vikendih kot pri stanovanjskih hišah, izdelane so iz kakovostnih materialov in imajo dolgo življenjsko dobo. Podobno velja za male komunalne čistilne naprave – tudi te se ponašajo z dolgo življenjsko dobo in veljajo za zelo okolju prijazno rešitev za čiščenje komunalnih voda. Delovanje čistilne naprave je enostavno in ne potrebuje nadzora, prav tako ne potrebuje elektrike in strojnih komponent. Kljub začetni nekoliko višji investiciji kot pri greznici boste na dolgi rok veliko prihranili, saj je ugodna že njena vgradnja, poleg tega je zelo majhna poraba električne energije. Ker zelo pozitivno vpliva na okolje, naložbo sofinancira tudi Eko sklad.

Predelava greznice v čistilno napravo

Obstoječo greznico lahko spremenite tako, da vanjo vgradite čistilno napravo. Pri tem je pomembnih več dejavnikov:

  • biti mora neprepustna oz. vodotesna, za kar je potreben ustrezen certifikat, ki potrjuje neprepustnost greznice;
  • biti mora primerne velikosti, da je za vgradnjo čistilne naprave dovolj prostora.

Odločitev za predelavo greznice v čistilno napravo je prava rešitev, če nimate možnosti priklopa na javno kanalizacijsko omrežje. Gre za preprosto poseg, ki dolgoročno pomeni tudi zmanjšanje stroškov. Naprava mora imeti ustrezno zmogljivost, da bo zagotavljala brezhibno čiščenje odpadnih voda. Greznica za predelavo je lahko nepretočna, lahko pa ima predpripravljen dotok oz. odtok, namenjen temu, da se nadgradi v biološko čistilno napravo.

Izvedba brez pretoka je namenjena izključno zbiranju odpadnih komunalnih voda na objektih, ki so v uporabi le občasno – npr. vikend hiše, brunarice in drugi počitniški objekti. Dvo- ali triprekatna greznica, ki ima pripravljen pretok za nadgraditev v čistilno napravo, pa je namenjena tako novogradnjam kot tudi nadgradnji obstoječe greznice stanovanjskih hiš oz. stalno uporabljanih objektov. Cena nadgradnje je odvisna od velikosti in zmogljivosti čistilne naprave, pri čemer je možno pridobiti tudi subvencijo Eko sklada za sofinanciranje naložbe.

Kaj pridobite z nadgradnjo?

Poleg prej naštetih prednosti imajo male komunalne čistilne naprave še naslednje pozitivne lastnosti:

  • za njihovo vgradnjo ni potrebno pridobiti posebnih dovoljenj,
  • ne potrebujejo posebnega vzdrževanja,
  • proizvedejo majhno količino odpadnega blata,
  • njihovo delovanje je tiho in popolnoma nemoteče za okolico,
  • imajo visoko stopnjo čiščenja odpadnih voda.

Predelava greznice v čistilno napravo je enostaven postopek, ki bo v vsakem gospodinjstvu olajšal čiščenje odpadnih voda. Prihranili boste pri stroških odvoza, saj praznjenje greznice ne bo več potrebno, prav tako boste prispevali k varovanju narave. To je obenem tudi najenostavnejši način za upoštevanje nove zakonodaje, ki si prizadeva za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji.

5/5 - (2 votes)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.