Kaj morate vedeti o zbiralnikih za vodo?

Vsako leto se bolj zavedamo, kako dragocena dobrina je tekoča voda, s katero moramo skrbno in preudarno ravnati. Dober in gospodaren način upravljanja z vodo so tudi različni zbiralniki za vodo. Poznamo zbiralnike za pitno vodo, odpadno vodo in deževnico. Tokrat se bomo osredotočili na zbiralnike za deževnico, ki so najpogostejši. Zbiranje deževnice pa ni le okolju prijazen način gospodarjenja z vodo, ampak vam omogoča tudi prihranek pri mesečnem plačilu položnic za vodo. Zato si preberite, kaj vse morate vedeti o zbiralnikih za vodo, preden se odločite za nakup.

Ali imate vse pogoje za postavitev zbiralnika za vodo?

Strinjate se, da so zbiralniki za vodo pametna odločitev, ki je prijazna tako do okolja, kot do vaše denarnice. Toda preden se odločite za nakup, morate dobro premisliti, ali imate vse pogoje, ki so potrebni, da boste zbiralnik vode lahko postavili na vaš vrt in ga tudi uporabljali.

Najpomembnejši pogoj je seveda primeren prostor. Imeti morate dovolj velik vrt, da zbiralnik za vodo ne bo predstavljaj ovire za gibanje po vrtu. Poleg tega morajo biti zbiralniki za vodo nameščeni v bližini žlebov, ki speljujejo vodo s strehe, saj boste le tako lahko zbrali zadostno količino odpadne deževne vode. V primeru, da si deževnico želite uporabljati tudi za sanitarno vodo in ne le za zalivanje vrta se posvetujte tudi z izbranim vodovodnim inštalaterjem, ki vam bo lahko svetoval, ali se vam splača postaviti tovrsten zbiralnik in kako vodo speljati v hišo.

Preden pa začnete izbirate med primernimi zbiralniki za vodo, pa morate preveriti tudi aktualno zakonodajo v vaši občini. Nekatere občine namreč pri položnici za vodovod in kanalizacijo vračunavajo tudi strošek deževnice, ki je odvisen od površine strehe vaše hiše. V primeru, da se odločite za nakup zbiralnika za vodo in da vaša občina zaračunava tovrsten prispevek, se pozanimajte, kako urediti, da vam tega prispevka ne bo treba plačevati, če si boste res uredili zbiralnik za vodo.

Izbirate lahko med podzemnimi in nadzemnimi zbiralniki za vodo

Pri preletu ponudbe boste hitro ugotovili, da se zbiralniki za vodo delijo na dve večji skupini: nadzemne in podzemne. Razlika med njimi je predvsem v lokaciji in načinu postavitve, načinu uporabe in tudi v ceni. Podzemni zbiralniki za vodo zagotovo veliko doprinesejo k estetskemu izgledu vašega vrta, saj so skriti očem, hkrati pa ne predstavljajo nobene ovire za gibanje po vrtu, tudi če je ta zelo majhen. Pogosteje se za podzemne zbiralnike za vodo odločajo predvsem tisti, ki si deževnico želijo uporabiti tudi kot sanitarno vodo.

Vseeno pa se morate zavedati, da podzemni zbiralniki za vodo zahtevajo nekoliko več dela pri sami postavitvi, saj morate opraviti izkop in ustrezno speljati vodovodne cevi, Zato je končna cena podzemnih zbiralnikov višja v primerjavi z nadzemnimi zbiralniki, ki od vas zahtevajo bistveno manj znanja pri postavitvi.

Za kako velik volumen se odločiti?

Pri vsakem ponudnikov lahko izbirate med zbiralniki za vodo različnih velikosti. Volumen zbiralnika za vodo je seveda odvisen od tega, kako velika je površina vaše strehe, na kakšnem območju živite glede na povprečno letno količino padavin in od tega koliko litrov deževnice boste v povprečju tedensko porabili za zalivanje vrta, oziroma za sanitarno vodo.

Zbiralniki za vodo se med seboj razlikujejo po načini postavitve, velikosti, materialu in vrsti vode, ki jo zbirajo. Svetujemo vam, da se pred nakupom dobro posvetujete z izbranim ponudnikom o tem, kateri zbiralnik je za vas najprimernejši. Zaupajte nam, da barva in oblika nista bistvenega pomena in da ima pri tako pomembni odločitvi zagotovo pomembnejšo vlogo kakovost materiala, natančna postavitev in inštalacija ter ustrezna velikost zbiralnika. Če boste na začetku dobro izbrali, boste s svojim zbiralnikom zadovoljni še dolgo.

1.5/5 - (2 votes)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.