Hišni jašek za kanalizacijo – cena odraža kvaliteto

Vgradnja kanalizacije je bistvenega pomena za zdravo okolje. Za gradnjo kanalizacije za povprečno enodružinsko hišo, vključno z izkopom in vsemi potrebnimi ureditvami, kar vključuje tudi hišni jašek za kanalizacijo cena znaša okrog 200 evrov na kvadratni meter. Ta cena zajema vsa dela, ki se lahko razlikujejo glede na specifičnosti posamezne hiše, razdaljo med priključki, teren, razporeditev prostorov in število vertikalnih cevi. Sistem hišne kanalizacije zagotavlja odvod vseh odpadnih voda v javno kanalizacijo ali malo čistilno napravo. Uporabljamo ga za odvod odpadnih in meteornih voda. Odpadne vode izvirajo iz sanitarnih prostorov, kuhinje in drugih mest z odtoki. Meteorne vode, ki nastanejo ob nalivih, odtekajo s streh ter se zbirajo na dvoriščih in zunanjih površinah.

Vrste kanalizacijskih sistemov

Pri razumevanju kanalizacijskih sistemov je ključno ločevanje med mešanimi in ločenimi sistemi. Mešani sistemi združujejo odvod komunalnih in padavinskih voda, medtem ko ločeni sistemi ločujejo komunalne odpadne vode od padavinskih. Pri slednjih neonesnažene padavinske vode kot so tiste s streh in dvorišč, poniknejo v tla na določenih mestih, kar zagotavlja razpršeno odvajanje padavinskih voda pri viru.

Načrtovanje in postavitev hišne kanalizacije

Načrtovanje in postavitev kanalizacijskega sistema v hiši zahtevata premišljeno pristop in uporabo kakovostnih materialov, da se prepreči morebitno zastajanje odpadnih voda. Pomembno je dobro projektiranje, izvedba in uporaba sodobnih materialov. Prične se že pri načrtovanju same hiše, kjer mora arhitekt upoštevati pozicije sanitarnih prostorov, kuhinje in drugih prostorov s sanitarno opremo. Glavni vertikalni vod skrbi za odvod odpadnih voda v hiši, na katerega so priključeni stranski vodi, ki se nato povežejo z zunanjim vodom in na koncu z javno kanalizacijo.

Optimalna postavitev vertikalnih cevi

Za učinkovito in ekonomično rešitev se priporoča minimalno število vertikalnih vodov. Pomembno je, da so priključki sanitarnih elementov na glavni vertikalni vod čim krajši, da se prepreči zastajanje odpadne vode. Pomembno je tudi premišljeno razporediti prostore, da so sanitarni prostori postavljeni en nad drugim; na primer, wc v pritličju naj bo pod kopalnico v zgornjem nadstropju, s kuhinjo v bližini wc-ja. To omogoča eno glavno vertikalno cev, kar je ključno za učinkovito in stroškovno ugodno postavitev sistema.

Razširjanje kanalizacijskega omrežja s črpališči

Tam, kjer naravne razmere ne dopuščajo gravitacijskega kanalizacijskega sistema, se uporabljajo črpališča za odplake. Črpalna postaja omogoča odvajanje odplak na poljubno razdaljo. V njej je zbiralni hišni jašek za kanalizacijo (cena je odvisna od velikosti), kamor se odvaja kanalizacija, ter avtomatska črpalka, ki premaguje zahtevano razliko v nivoju, tako da kanalizacijo potiska naprej.

Zbiranje in nadzor odplak

Hišni jašek za kanalizacijo – cena odraža kvaliteto – služi zbiranju in zadrževanju odplak do zagona črpalke, kar je nadzorovano glede na nivo odplak v rezervoarju. Črpalne postaje so lahko nameščene pred greznico ali biološko čistilno napravo. Hišni jašek za kanalizacijo (cena je odvisna od velikosti kanalizacijskega sistema) se izdeluje s postopkom rotacijskega oblikovanja iz PE materiala. Ta proces ustvarja monolitne rezervoarje, ki zagotavljajo tesnost in preprečujejo puščanje kanalizacije v tla.

Opis profilov črpalnih posod

V te črpalne posode se namesti avtomatska sekalna črpalka za fekalije, ki jo lahko nadzira plovno stikalo ali avtomatika. Dodajo se tudi drugi elementi, kot so nepovratni ventil, holandec za vzdrževanje, kroglični ventil in varnostni sistem za motor. Po naročilu se lahko v hišni jašek za kanalizacijo (cena je odvisna od števila dodatnih elementov) dodajo dodatni elementi kot so zunanja krmilna omarica z različnimi funkcijami, alarmi in varnostnimi sistemi. Uporabljajo se visokokakovostne črpalke za fekalije, pri čemer je potem skupaj za črpalko in hišni jašek za kanalizacijo cena črpališča variira glede na izbrano črpalko.

Raznolikost rezervoarjev za črpalne postaje

Rezervoar za črpalne postaje služi kot zbiralnik in zadrževalnik odplak do trenutka, ko se črpalka sproži (z nadzorom nivoja odplak v rezervoarju). Na voljo so različne velikosti rezervoarjev, ki se prilagajajo potrebam kot so 150 in 250 litrov. Namestijo se lahko pred greznico ali biološko čistilno napravo.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.