Filter za ribnik omogoča vedno čisto vodo

Ribniki so odlična dopolnitev domačega vrta. Ne le da lepo izgledajo, so odlično okolje za živali. Izdelava domačega ribnika ni preveč zahtevno opravilo in lahko ga naredite sami. Za sam ribnik ne potrebujete veliko. Poleg folije, ki prekrije dno, košare za rastline in po želji črpalke za vodomete ali reflektorje, morate imeti za domač ribnik tudi filter. Filter za ribnik je morda še najbolj pomemben del vašega ribnika. Filter je zelo pomemben, saj je odgovoren za čiščenje vode. Če v ribniku ni prisotnega filtra, bo voda hitro umazana, saj voda stoji in nima sprotnega dovajanja in odvajanja vode.

Kako deluje filter za ribnik?

V ribniku se dogaja več različnih filtriranj in skupaj pripomorejo k temu, da so voda in živali pod vodo čiste in zdrave. Vrste filtriranja, ki potekajo v filtru za ribnik, so mehanska, biološka, fizikalna in kemična filtracija. Filter za ribnik poskrbi za mehansko, biološko in fizikalno filtracijo, medtem ko sami dodamo snovi, ki omogočijo kemično filtracijo. Vsake toliko časa moramo sam filter za ribnik tudi očistiti, saj se postopoma nabirajo nečistoče, ki lahko filter zamašijo.

Mehanska filtracija je vrsta filtracije, ki za zdravje vode ni najbolj pomembna, je pa najbolj opazna. Čeprav lahko sami poskrbimo, da so odstranjene večje nečistoče, ki kvarijo pogled na ribnik, za to večinoma poskrbi filter. Z odstranjevanjem nečistoče iz vode odstranjujemo hranila, čeprav obenem pa bakterijam lajšamo delo. Filter za ribnik že v prvi fazi, ko pride voda do njega prepreči večjim predmetom, kot so odmrlo listje, alge in ostalim delom rastlin v filter. Po navadi filtri delujejo na princip prekatnih filtrov, ki so sestavljeni iz metlic in gob.

Druga faza je biološka filtracija. Tu gre za bakterije, ki razgrajajo organske spojine. Bakterije so najpomembnejši organizem v ribniku, saj njihovo delovanje omogoča življenje drugih organizmov, pa naj bodo to živali ali pa rastline. Naloga bakterije je, da razgradijo in  spreminjajo molekule, ki jih pridobijo iz kisika in ostalih hranil iz vode. Ker potrebujejo stalen dotok vode, je filter za ribnik idealno območje, kamor se bakterije naselijo in izvajajo svoje procese, ki proizvajajo snovi, ki so za rastline in alge v ribniku hranilo.

Fizikalna filtracija je naslednji del filtrirnega procesa, pri katerem so pomembne UVC sijalke. Skoraj vsak filter za ribnik je opremljen s takimi sijalkami, saj oddajajo ultravijolično svetlobo in zaradi nizke valovne dolžine spreminjajo DNK organizmov v ribniku. UVC sijalka ima vpliv na enocelične alge, ki jih uniči, preden bi lahko vodo obarvale zeleno, vpliva pa tudi na viruse in bakterije. Čeprav uniči tudi nekatere bakterije, ki so v ribniku potrebne, to ne vpliva na tiste, ki v filtru izvajajo biološko filtracijo. UVC sijalka je odlično nadomestilo dodajanja algicidov in čeprav vpliva na vse organizme v ribniku, so prednosti večje kot slabosti.

Zadnja vrsta filtracije je kemična filtracija. Tu gre za uporabo določenih snovi, ki reagirajo s snovmi v ribniku. Snovi, ki se jih doda v ribnik delujejo po principu, da se vežejo s snovmi v ribniku in se nato odstranijo. Čeprav je občasno potrebna uporaba snovi za čiščenje ribnika, se to priporoča čim manjkrat.

Kakšen filter za ribnik izbrati?

Na trgu obstaja več različnih filtrov za ribnik in vsak ima svoje prednosti in slabosti. V grobem so filtri razdeljeni na pretočne, tlačne in kompaktne filtre. Filter za ribnik je navadno sestavljen iz filter materiala, črpalke in UVC sijalke.

Kompaktni filter je edini, ki ima v enem delu vse tri komponente in spominja na filter v akvariju. Ker je v enem delu, ga enostavno potopite v vodo, kjer je skoraj neviden. Slabost takega filtra je čiščenje, saj je v celoti potopljen v vodo. Prav tako je menjava delov težje, ker je v enem kosu.

Tlačni filter je sestavljen iz dveh delov. Na enem delu sta filter material in UVC sijalka, pod vodo pa je črpalka. Ker ima omogočeno neprodušno zapiranje, ga lahko popolnoma skrijete. Njegovo čiščenje je enostavno, saj zaradi dodatnega priključka ni potrebno, da filter odpirate. Slabost tega filtra je višja cena, poleg tega pa ga velikokrat prodajajo brez črpalke, kar pomeni dodaten strošek.

Filter za ribnik, ki je na voljo tudi pri nas pa je pretočni filter. Ta filter za ribnik s pomočjo črpalke črpa vodo, ki gre čez 6 prekatov, kjer se izvaja postopno filtriranje, od mehanskega do biološkega in se nato vrne v ribnik. Ker se zanaša na gravitacijo, da voda priteče nazaj v ribnik, ga je potrebno namestiti nad nivo ribnika. Pretočni filter v naši ponudbi je večje dimenzije, kar pomeni, da je primeren za zadrževanje večje količine umazanije in to brez zamašitve, samo čiščenje filtra pa je zelo enostavno. Odlikuje ga tudi velika površina za rast bakterij in UVC sijalka, ki poskrbi, da lahko filter za ribnik izvaja fizikalno filtracijo. Pretočni filter je navadno cenejši od ostalih dveh, edina pomanjkljivost, ki mu lahko pripišemo pa je dejstvo, da ga je težko popolnoma zakriti.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.