Kako delovanje čistilne naprave reši vaš problem odpadnih voda in ščiti naravo

Oglejmo si delovanje čistilne naprave, saj je ena najpogostejših oblik onesnaženja odpadna voda. Država ima obsežen sistem zbirne javne kanalizacije. Kanalizacija zbira odpadno vodo iz domov, podjetij in številnih industrij ter jo dostavi v javne čistilne naprave, vendar ni povsod tako. Stare greznice niso več dovoljene in onesnažijo okolje, zato je delovanje čistilne naprave na sodoben način prilagojeno temu, da vodo povsem prečisti tako, da se jo varno lahko izpusti v naravo brez, da bi vplivala na pitno vodo, podtalnico in rastline ter živali ali da bi ubila občutljive mikroorganizme, ki jih potrebujemo v naravi. Če nimate možnosti javnega odvajanja odpadnih voda, si nabavite lastno malo čistilno napravo.

Kakšno je sodobno delovanje čistilne naprave?

Večina čistilnih naprav je zgrajenih za čiščenje odpadne vode za izpust v potoke ali druge sprejemne vode, ali za ponovno uporabo. Delovanje čistilne naprave, ki vam jo vgradijo za vašo stavbo, dom, podjetje ali gorsko kočo, je podobno delovanju naravnega čiščenja v naravi. Včasih se je kanalizacija zlivala v vodotoke in se je tam začel naravni proces čiščenja. Količina čiste vode v potoku je razredčila odpadke. Bakterije in drugi majhni organizmi pa so predelajo odplake in druge organske snovi, ki jih spreminjajo v nove bakterijske celice, ogljikov dioksid in druge izdelke.

Večje število ljudi in večji obseg gospodinjskih ter industrijskih odpadnih voda pa zahteva, da naravi pomagamo. Osnovna funkcija čiščenja odpadne vode je pospeševanje naravnih procesov, s katerimi se voda prečisti, kar je bistveno za delovanje čistilne naprave. Obstajata dve stopnji obdelave odpadkov, ki se jima bomo posvetili. V primarni fazi se trdne snovi usedejo na dno in jih nato odstranimo iz odpadne vode. Sekundarna stopnja pa uporablja biološke procese za dodatno čiščenje odpadne vode. Včasih sta bili ti fazi združeni v eno operacijo.

Primarno čiščenje

Delovanje čistilne naprave poteka tako, da ko odplake pridejo v napravo za čiščenje, tečejo skozi sita, ki odstranijo grobo umazanijo. Nato gre voda v komoro, kjer se delci umazanije in mulj usedajo na dno. V odplakah so vedno organske in anorganske snovi skupaj z drugimi trdnimi snovmi. Te trdne snovi postopoma potonejo na dno, kjer tvorijo maso trdne snovi – mulj. Tega običajno na nekaj let odstranijo iz rezervoarjev in se lahko nadalje uporabi kot gnojilo ali se odlaga na odlagališče oz. se sežge.

Sekundarno čiščenje odpadnih voda

Delovanje čistilne naprave  se nadaljuje tako, da odstrani približno 85 odstotkov organskih snovi v odplakah s pomočjo koristnih bakterij. Potem, ko odplake zapustijo sedimentacijsko posodo in se primarno očiščena odpadna voda črpa naprej, se uporabi še druge postopke, kot so naravni filtri, skozi katere teče odplaka. Tam se razmnožujejo bakterije, dokler ne predelajo večino organskih snovi. Čistejša voda priteče ven skozi cevi za nadaljnjo obdelavo. Delovanje čistilne naprave se nadaljuje tako, da delno očiščena odplaka teče v drugi usedalnik za odstranitev presežka bakterij.

Današnji trend čiščenja gre v smeri uporabe procesov z aktivnim blatom, kateri pospeši delovanje bakterij z vpihovanjem zraka. Ko odplake zapustijo usedalnik v primarni stopnji, se črpa v prezračevalni rezervoar, kjer se pomeša z zrakom in blatom in se bakterije pustijo tam nekaj ur. V tem času bakterije razgradijo organske snovi v neškodljive stranske proizvode. Blato, zdaj aktivirano z dodatnimi milijardami bakterij in drugih drobnih organizmov, lahko ponovno uporabijo tako, da ga vrnejo v prezračevalno posodo za mešanje z zrakom in novo odpadno vodo.

Napredna obdelava odpadkov se ukvarja z biološko obdelavo odpadnih voda, ki lahko odstrani dušik, fosfor, ogljik in druge snovi. Po želji se odpadne vode, prečiščene s tako obdelavo, lahko uporabijo za industrijske, kmetijske oz. rekreacijske namene ali celo pitno vodo. Katero čistilno napravo potrebujete za vas in vaše potrebe oziroma vaše objekte, vam bodo svetovali izkušeni svetovalci, ki dejalo na tem področju že desetletja. Imajo certificirane čistilne naprave, ki lahko delujejo na elektriko ali brez nje, odvisno je od vaših želja in potreb ali situacije na terenu. Pokličite mojstre in odzvali se vam bodo ter vam svetovali, kako rešiti problem odpadnih voda.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.