Čistilna naprava – koliko bom zanjo odštel?

Skrb za okolje je eden največjih izzivov, s katerim se v 21. stoletju spopada celotna svetovna populacija. Pred kratkim je bila v Sloveniji sprejeta nova zakonodaja o odvajanju odpadnih komunalnih voda, ki nastanejo v gospodinjstvih, v javno kanalizacijo. Ta narekuje, da morajo vsi objekti, vikendi, hiše, počitniške kapacitete in druge stavbe, kjer ni možen priklop na javno kanalizacijo, stare greznice zamenjati oz. nadgraditi v male komunalne hišne čistilne naprave. Hišna čistilna naprava omogoča čiščenje odpadne komunalne vode iz kopalnice, stranišča, pralnih in pomivalnih strojev. Je odlično nadomestilo greznice, pa tudi sicer se zanjo odloča vse več gospodinjstev, saj je njena vgradnja povsem enostavna, poleg tega pa je odporna na vse vremenske razmere in preprosta za vzdrževanje. Njena vgradnja je na določenih prej omenjenih območjih obvezna, zato si v nadaljevanju preberite, kateri dejavniki vplivajo na ceno čistilne naprave, če se tudi vi soočate z nakupom nove čistilne naprave.

Kaj vse vpliva na ceno čistilne naprave?

Čistilna naprava je dolgoročna investicija, ki vam bo služila nekaj desetletij, zato je potreben njen premišljen izbor. Čeprav se vam bo začeten vložek zdel morda nekoliko višji kot za greznico, se bo na dolgi rok nakup čistilne naprave resnično obrestoval, saj boste veliko prihranili pri stroških za njeno delovanje. Cena čistilne naprave je odvisna od več dejavnikov:

  • Vrsta čistilne naprave: na tržišču so za povprečna gospodinjstva na voljo male hišne čistilne naprave, rastlinske ali biološke čistilne naprave. Cena, ki jo ima posamezna čistilna naprava, variira glede na vrsto oz. način delovanja naprave in lahko znaša od 2.000 € pa vse do 5.000 € za biološko čistilno napravo, medtem ko se cena rastlinske giblje nekje od 3.000 € dalje.
  • Velikost in moč: čistilna naprava je dobavljiva v različnih velikostih, glede na to, koliko uporabnikov živi v objektu, kamor bo nameščena. Tista, ki je namenjena več ljudem, je posledično seveda dražja, saj mora prečistiti večjo količino odpadne vode. Velikost črpalke je sorazmerna z njeno močjo, ki se meri v t. i. populacijskih ekvivalentih (PE) – to je enota za obremenjevanje vode in predstavlja obremenitev, ki jo v povprečju naredi ena oseba. V praksi to poenostavljeno pomeni, da en prebivalec objekta predstavlja obremenitev en PE.
  • Proizvajalec: na tržišču obstaja veliko različnih znamk čistilnih naprav, njihova primarna funkcija je povsod enaka – prečiščevanje odpadne vode – se pa posamezne med seboj razlikujejo po dodatnih funkcijah, tudi dizajnu posameznega proizvajalca, zato so tudi cene temu primerne.

K strošku nakupa čistilne naprave je potrebno dodati še ceno njene dostave in montaže, zaradi česar je končni znesek še nekoliko višji od povprečnih 2000 do 2500 € za gospodinjstva do pet članov. Vsekakor pa čistilna naprava prinese dolgoročen prihranek. Strošek za njeno delovanje predstavlja le poraba električne energije, ki je potrebna za pogon. Ta na letni ravni znaša 60–80 €, medtem ko so stroški za delovanje čistilne naprave s kanalnim priključkom lahko kar enkrat višji. Enkrat letno je potreben še servis čistilne naprave, sicer pa njeno vzdrževanje ne predstavlja večjih stroškov.

Prednosti čistilne naprave so številne, nikakor pa pri njeni izbiri ne upoštevajte le njene cenovne ugodnosti, saj je to naprava, ki vam bo služila dolga desetletja. Izberite primerno razmerje med kakovostjo in ceno, lahko pa zaprosite tudi za subvencijo Eko sklada, ki sofinancira nakup teh naprav, saj tako skrbite za čistejše okolje. Čistilna naprava bo zmanjšala stroške za odvajanje odpadne vode, hkrati pa pomagala ohraniti čiste pitne in druge vodne vire tudi za prihodnje rodove.

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.