Cisterna za vodo nudi različne načine prihranka

Voda je danes dobrina, ki postaja vse bolj cenjena, hkrati pa tudi dobrina, ki je vse manj dostopna. Zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva in posledično naraščanja potrebe po vodi se zadnja leta iščejo nove rešitve za varčno uporabo vode. V razvitem svetu danes človek porabi od 150 do 200 litrov pitne vode dnevno, od tega le okoli 5 % pitne vode za kuhanje in pitje, kar kaže na to, da je ravnanje z vodo negospodarno. Ker so zaloge vode omejene, je nujno premišljeno ravnanje z njo. Ena od možnosti, ki je v zadnjem času vse bolj aktualna, je nadomestitev vsaj enega dela pitne vode z deževnico.

Cisterna za vodo za varčevanje s pitnimi viri

Zbiranje deževnice postaja vse bolj praktično in tudi ekonomsko upravičeno, saj je močno narasla cena pitne vode, zaradi klimatskih sprememb pa so vse daljša tudi sušna obdobja. Pravo rešitev zato predstavlja cisterna za vodo, to je rezervoar oz. posoda, ki se postavi na prostem oz. vkoplje v zemljo in služi kot zbiralnik za deževnico. Izdelana je iz ekološko razgradljivega polietilena, zato je voda, ki se zbira v njej, primerna tudi za pitje oz. pripravo živil. Cisterna za vodo omogoča varčevanje s pitnimi viri, saj je to postalo ne samo ekološka, ampak tudi življenjska nuja, zato v nadaljevanju preberite, na kakšne načine lahko prihranite s cisterno za vodo.

  1. Zmanjšanje porabe pitne vode na prebivalca

Povprečen prebivalec porabi dnevno okoli 55 litrov vode, ki mora biti v skladu z najstrožjimi higienskimi predpisi za opravila, kot so pitje, kopanje in priprava živil. Poleg tega porabi še okoli 45 litrov vode na dan za dejavnosti, kjer pitna voda ni potrebna, to so npr. pranje perila, izpiranje stranišč, pranje avtomobila, čiščenje in zalivanje vrta. Vodo, ki je slabše kakovosti, lahko zlahka nadomestite z deževnico, ki jo zajame cisterna za vodo in s tem zmanjšate škodljiv vpliv odpadne vode na okolje. Tako dnevno prihranite 45 l pitne vode na prebivalca, kar pri povprečni štiričlanski družini znese kar 180 l na dan.

  1. Samooskrba z vodo

Cisterna za vodo zagotavlja, da v sušnih obdobjih niste odvisni od vodovoda ali podtalnice, saj se njena raven v času brez dežja lahko močno zniža in je tako dobava vode motena, kar lahko povzroči številne nevšečnosti. Z zbiralnikom deževnice boste imeli vedno na voljo lastno zalogo vode, kar omogoča tudi zalivanje v sušnih mesecih, ko je raba vode iz vodovodnega omrežja omejena ali prepovedana. Zbiranje deževnice je posebej primerno tudi za objekte, ki nimajo urejenega priklopa na pitni vodni vir.

  1. Varovanje okolja

V sodobnem času največja onesnaževalca pitne vode predstavljata kmetijstvo in industrija, ki porabita največ vode, hkrati pa tudi onesnažujeta okolje, saj vanj spuščata velike količine odpadnih snovi. Velik problem predstavljajo tudi škropiva, umetna gnojila in ostale snovi, ki jih dež spira v podtalnico in onesnažuje vodne vire. Cisterna za vodo je praktična, saj lahko z njeno pomočjo sami pomembno pripomorete k varovanju okolja in zmanjšate onesnaževanje podtalnice – voda iz vodovoda je namreč kemično obdelana, vsebuje klor in nekatere druge elemente, ki negativno vplivajo na čistost podtalne vode, ko ta voda odteče pod zemeljsko površje. Vsebuje lahko tudi minerale in fluoride, ki so v večjih koncentracijah škodljivi za zemljo in rastline.

različne cisterne

  1. Raba deževnice v gospodinjstvu in v kmetijstvu

Deževnica je mehka voda, saj pade neposredno z neba v rezervoar in posledično ne vsebuje vodnega kamna. Zato je zelo primerna za pranje perila in posode. Na posodi tako ob njeni uporabi ne bo ostankov belih lis od apnenca, za pranje perila ne potrebujete mehčalca, porabili pa boste tudi manj pralnega sredstva. Pranje z deževnico zagotavlja daljšo življenjsko dobo gospodinjskih aparatov, saj se v njih ne nabira vodni kamen. Poleg tega je deževnica v gospodinjstvu uporabna še za spiranje tlakov, pranje avtomobilov in podobno. Cisterna za vodo je uporabna tudi zato, ker deževnica, ki se zbira v njej, ne vsebuje škodljivega klora, mangana, železa in drugih kovin, zato je primernejša za zalivanje vrtnin in rož. V kmetijstvu se poleg zalivanja kmetijskih pridelkov pogojno uporablja tudi za napajanje živine, uporabna pa je tudi za pranje kmetijske mehanizacije.

  1. Prihranek pri komunalnih storitvah

Poleg vseh prednosti, ki jih prinaša cisterna za vodo, se bo prihranek dolgoročno poznal tudi v vaši denarnici. Raba zbrane vode iz cisterne močno zmanjša porabo vode iz vodovoda, zato se zmanjšajo tudi stroški komunalnih dajatev. Na tak način lahko mesečno privarčujete kar 50 € ali več. Naložba v cisterno se povrne v roku 5 do 10 let, nato pa le še varčujete, seveda pa pri tem ne gre le za prihranek denarja. Gre predvsem za varstvo okolja in ohranjanje pitne vode, da bo na voljo tudi prihodnjim generacijam, zato z nakupom cisterne za vodo že danes poskrbite za svojo prihodnost.

5/5 - (1 vote)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.