Biološke čistilne naprave | Delovanje biološke čistilne naprave

Biološke čistilne naprave so odlična rešitev, če živite na območju, kjer ni dostopa do kanalizacijskega omrežja. Delovanje biološke čistilne naprave namreč preprečuje, da bi fekalije in morebitne nevarne kemikalije izpustili v naravno okolje. Ker se vsako leto količina smeti in ostalih odpadkov le povečuje, je bistvenega pomena, da ne delamo okolju še večje škode.

Z vgradnjo biološke čistilne naprave boste zaščitili vodne vire, ki pa jih je v Sloveniji ogromno. Kako pa sploh delujejo biološke čistilne naprave in na kaj moramo biti pri nakupu pozorni? Odgovore na vsa vaša vprašanja si lahko preberete v spodnjih odstavkih.

Vgradnja biološke čistilne naprave

Kako delujejo biološke čistilne naprave?

Delovanje biološke čistilne naprave je dokaj preprosto, saj procesi potekajo s pomočjo bakterij. Biološke čistilne naprave so zgrajene iz več komponent, vsaka izmed njih pa opravlja svojo nalogo. Odpadna voda najprej priteče v usedalnik, kjer se trdni delci poležejo na dno, pri čemer jim pomagajo anaerobne bakterije.

Po nekaj dneh že delno očiščena voda iz prvega prostora biološke čistilne naprave odteče v pred-filter, kjer se še biološko očisti. Na tem mestu se ustvarja biomasa, saj se prav tu nahaja ventilacijska cev. Slednja poskrbi za dovoljšno količino kisika, ki ga potrebujejo bakterije za svoje delovanje. Biološka čistilna naprava s svojim delom zaključi v zadnjem prostoru, kjer se blato posede, čista voda pa odteče.

Delovanje biološke čistilne naprave

Prednosti biološke čistilne naprave

  • Mogoča vgradnja na odročnih območjih

Kot že rečeno se za vgradnjo biološke čistilne naprave najpogosteje odločajo tisti, ki nimajo dostopa do kanalizacijskega omrežja. Pogosto pa se posledično zgodi, da na takšnih območjih ni niti elektrike. To za delovanje biološke čistilne naprave ne predstavlja nikakršnega problema! Le-te lahko namreč delujejo tudi brez priklopa na elektriko, kar pomeni, da so stroški zares nizki. Vgradnja biološke čistilne naprave je torej izvrstna rešitev za vikende in počitniške hišice, ki stojijo daleč v neokrnjeni naravi.

  • Prijazno okolju

Želite čim manj onesnaževati okolje in poskrbeti, da bodo v prekrasni naravi lahko uživali tudi vaši potomci? Potem je vgradnja biološke čistilne naprave najbolj logična rešitev. Z njeno uporabo boste poskrbeli, da bo vaš odtis na okolje karseda majhen, podtalnica, živalske in rastline vrste pa bodo ostale nedotaknjene.

Biološke čistilne naprave cenik

  • Delovanje biološke čistilne naprave je zelo ugodno

Današnje biološke čistilne naprave lahko delujejo brez priklopa na elektriko, zato so stroški vzdrževanja praktično ničelni. Blato, ki se počasi nabira, je potrebno odpeljati le na vsake 3 leta, z dodajanjem biološkega aktivatorja pa še redkeje. Tako z delovanjem biološke čistilne naprave ne boste imeli nobenega dela. Prednost neelektrične naprave je tudi v tem, da ne vsebuje električnih komponent, posledično pa je manjša možnost morebitnih okvar.

  • Enostavna vgradnja biološke čistilne naprave

Vgradnja biološke čistilne naprave je zelo prilagodljiva in enostavna – lahko jo delno vkopljemo ali pa jo vgradimo pod zemljo. Proizvajalci bioloških čistilnih naprav največkrat nudijo tudi montažo, ki je zelo hitra. Biološke čistilne naprave je sicer potrebno vgraditi v gradbeno jamo ter jih, v primeru, da za delovanje potrebujejo elektriko, priklopiti v vtičnico.

Biološke čistilne naprave

Biološke čistilne naprave cenik

Vsak pa se pred nakupom sprašuje, koliko dejansko stane biološka čistilna naprava Cenik lahko sicer najdete na spletnih straneh različnih proizvajalcev, a najprej naj vam zaupamo, od česa je cena sploh odvisna. Kot že omenjeno obstaja več vrst bioloških čistilnih naprav – električne in tiste, ki za delovanje ne potrebujejo elektrike. Cene med njimi se seveda precej razlikujejo.

To pa ni edini dejavnik, na katerega morate biti na ceniku biološke čistilne naprave pozorni. Koliko boste zanjo odšteli, je odvisno tudi od njenega ohišja, dodatnih naprednih funkcij in velikosti. Slednjo se določa glede na število populacijskih enot (1 populacijska enota je količina onesnaženja, ki jo v enem dnevu povzroči 1 oseba). Da bo delovanje čistilne biološke naprave potekalo karseda nemoteno, vam res svetujemo, da izberete pravo velikost.

Male biološke čistilne naprave

Rate this post

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.